• Lucruri interesante despre iubire



    Iubirea este unul dintre cele mai complexe sentimente pe care le poate incerca fiinta umana. Cantata de artisti, cercetata de psihologi, glorificata sau contestata in literatura si cinematografie, ea ramana de mii de ani unul dintre cele mai importante repere pentru viata fiecarui om. Iata cateva lucruri uimitoare despre iubire:

    O imbratisare de la persoana iubita este un mod excelent de a combate stresul. Atunci cand suntem tinuti in brate de persoana pe care o indragim, in organismul nostru se elibereaza cantitati importante de oxitocina, un hormon care este foarte eficient in reducerea nivelului de stres.

    Iubirea are nu doar beneficii emotionale, ci si fizice. De exemplu, atunci cand suntem indragostiti si fericiti, inima noastra functioneaza la parametri mai buni si scade riscul de accidente vasculare.

     Atunci cand partenerii dintr-o relatie pe termen lung raman indragostiti, inimile lor ajung sa bata aproape in acelasi ritm.

     Iubirea poate crea dependenta. Cercetatoare Helen E Fischer, antropolog la Universitatea Rutgers, a studiat aceasta chestiune si a ajuns la concluzia ca atunci cand ne indragostim cresc nivelurile unor hormoni din corpul nostru care creeaza starea de euforie.

     Relatiile lunghi si fericite produc schimbari in bine ale personalitatii. Un studiu publicat de Journal of Personalitu afirma ca, dupa ce au fost observate 245 de cupluri timp de 9 luni, cercetatorii au ajuns la concluzia ca partenerii care erau cunoscuti drept pesimisti si nevrotici, au devenit mai optomisti si increzatori in ei insisi.

     Onestitatea este cheia unei relatii fericite. Un studiu aparut in publicatia Personal Relationship afirma ca atunci cand partenerii sunt mai onesti unl cu celalalt cresc sasele ca relatia sa dureze o perioada lunga.

     Oamenii care rad impreuna raman impreuna. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, atunci cand un cuplu obisnuieste sa se amuze frecvent, increderea dintre cei doi creste iar starea de bine ajuta longevitatea relatiei.

  • Articole similare