• Cateva moduri prin care iti poti conserva energia atunci cand alergi



    Chiar daca esti un alergator experimentat si stii deja cum sa-ti dozezi efortul astfel incat alergarea sa fie placuta si fara sincope, la fel de importanta este si cunoasterea surselor cu eliberare treptata de energie, astfel incat sa nu simti ca ramai fara « baterie » in momentele cheie ale alergarii, mai ales daca participi la o cursa sau un marathon. Asadar, iata cateva moduri prin care poti obtine energie treptata pentru mai mult timp:

    In cazul in care sursele tale primare de energie au fost pana acum cafeaua, zaharul sau faiana alba, este cazul sa-ti reconsideri putin dieta. Include in meniul zilnic, in special atunci cand mergi la alergat, carbohidrati integrali. Datorita continutului crescut de fibre, organismului ii va lua mai mult timp sa le digere, ceea ce inseamna ca organismul va fi hranit treptat, iar energia va fi distribuita pe o perioada mai lunga de timp. In acelasi timp, organismul castiga in ansamblu, cerealele integrale fiind pline de fier si magneziu. De asemenea, includerea in alimentatie a semintelor, afinelor, mierii, bananelor va aduce un plus de energie corpului vostru.

    Temperatura corpului este foarte importanta. Atunci cand incepi sa alergi, ai grija sa fii echipat corespunzator si sa nu simti frigul. Daca corpul tau va fi incalzit corespunzator, acesta va fi pregatit sa consume energie exact cat ii trebuie pentru efort, fara a o risipi pentru incalzire.

    Asigura-te ca mananci suficient. Numarul de calorii indicat pentru o zi este de 2500 pentru barbati si 2000 pentru femei. In cazul in care alergi, tine cont ca pentru 24 de kilometri alergati, corpul consuma in jur de 1500 de calorii. In functie de numarul de kilometri alergati, este necesar sa reconsideri cantitatea de calorii pe care o mananci in zilele cu efort fizic sustinut.

    Odihneste-te suficient. Foarte multi dintre sportivi dorm mai mult inainte de zilele de concurs sau antrenament. Ideal ar fi sa dormiti intre 7 si 9 ore pe noapte, astfel incat corpul sa-si refaca rezervele de energie.

    Atunci cand alergi pentru a te mentine tonic si fit, nu uita ca dozarea efortului este cea mai importanta. Asadar, pune in practica o combinatie de alergat constant cu mers in pas alert si vei observa ca distantele parcurse vor fi mai mari. Totodata, ai grija la postura corpului. O postura buna ajuta corpul sa profite de gravitatie pentru propulsare si sa economiseasca energie.

  • Articole similare