Vinul inseamna o intreaga
lume de trairi, emotii si detalii.Nu degeaba este bautura in jurul careia se
tes istorii si se cladesc culturi. De asemenea, vinul este cel care aduna
oamenii in cluburi de pasionati, face faimoase regiunile unde se cultiva si
naste milioane de ore de povesti.
Exista insa si lucruri pe care nu le stiati
despre vin:
1.
Tara
cu cel mai mare consum de vin rosu din lume este China, in timp ce, cel mai
mare consum de vin rosu pe cap de locuitor este in statul Vatican si in micul
stat Andora. In timp ce la Vatican o persoana consuma pe an aproximativ 70 de
sticle de vin pe an, in Andora se consuma o medie de 76 de sticle. Franta,
Italia si Elvetia sunt tarile europene care completeaza topul tarilor cu cel
mai mare consum de vin pe cap de locuitor.
2.
Vinul
este suportat diferit in functie de rasele umane. Asiaticii, populatiile
indigene din America Latina, Statele Unite si Australia au ADH-ul (o enzima
responsabila de digestia alcoolului) cu 85% mai scazuta ca in cazul
europenilor. Aceasta s-ar putea datora faptului ca in decursul istoriei lor,
aceste popoare nu au consumat alcool iar organismul lor nu a dezvoltat suficient
aceasta enzima, spun oamenii de stiinta.
3.
Ca
va vine sa credeti sau nu, vinul naste frica la anumiti oameni. Acest tip de
anxietate se numeste “oenofobie”.
4.
Vinurile
se depoziteaza pe orizontala pentru ca altfel dopul se usuca si se rupe in
momentul in care desfacem sticla.
5.
In
momentul in care epava Titanicului a fost explorata de scafandri, acestia au
descoperit ca majoritatea sticlelor de vin au supravietuit in pofida ciocnirii
vasului de iceberg.
6.
Hippocrate,
cunoscut si ca fondatorul medicinei, folosea vinul in foarte multe din
tratamentele pe care le prescria. Spre exemplu, acesta folosea vinul pentru
scaderea febrei sau ca antiseptic.
7.
Pentru
a obtine aceeasi cantitate de anti-oxidanti pe care o gasesti intr-o sticla cu
vin, ai nevoie de 20 de pahare cu suc de mere sau 7 pahare cu suc de portocale.
8.
Consumat
regulat si moderat, vinul rosu reduce riscurile de a dezvolta boli cardio
vasculare si diabet zaharat de tip 2.
9.
In
momentul in care aveti un pahar de vin alb in mana, retineti ca acesta trebuie
tinut de partea de jos a piciorului, astfel incat degetul sa nu intre in
contact cu suprafata paharului. Motivul este legat de evitarea incalzirii
vinului.
10 . Vinul nu expira insa poate imbratrani
intr-un mod nepotrivit. Nu orice sticla de vin care depaseste cativa ani devine
mai buna, cu un vin mai robust. Dimpotriva, o sticla de vin imbratranita
necorespunzator, poate transforma un vin care a fost bun in anul punerii pe
piata, intr-un vin imposibil de baut.