• 8 lucruri fascinante despre carti





    Cartile intra in viata noastra de la cele mai mici varste. La inceput, ne bucuram de imaginile din cartile pentru bebelusi. Apoi, trecem la cele decolorat si la cele de povesti. Mai tarziu, descoperim marea literatura care ne deschide un adevarat univers complex, al imaginatiei, al creativitatii si al spiritului.

     Iata cateva lucruri fascinante despre carti:

       Te-ai intrebat, vreodata, cate carti exista pe planeta? Google a incercat, in 2010, sa gaseasca raspunsul la aceasta intrebare. Cifra la care motorul de cautare a ajuns a fost una impresionanta: 129.864.880. Iti reamintim ca acesta era numarul estimat al cartilor publicate pana in 2010. De atunci si pana acum, cu siguranta a crescut.

       Cea mai scumpa carte vanduta vreodata a avut un pret cu adevarat exorbitant: 30,8 milioane de dolari. Este vorba despre Codex Leicester, scrisă de Leonardo da Vinci. Potrivit publicatiei Business Insider, cumparatorul a fost nimeni altul decat miliardarul Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft.

       Cea mai lunga fraza dintr-o carte numara 823 de cuvinte. Se afla in celebrul roman ”Mizerabilii”, scris de Victor Hugo. Un enunt comparabil ca dimensiuni este monologul de 36 de pagini al lui Molly Bloom, din capodopera ”Ulise”, a lui James Joyce.

        Prima carte care a fost redactata cu ajutorul masinii de scris a fost ”Aventurile lui TomSawyer”. Mark Twain a fost primul scriitor care s-a gandit sa foloseasca noua tehnologie pentru a-si asterne opera pe hartie.

       Cele mai citite trei carti din lume compun un tablou interesant al diversitatii cititorilor. Acestea sunt Biblia, Discursurile liderului comunist din China Mao Zedong  si faimosul roman Harry Potter.

        68% dintre cartile care sunt comercializate in intreaga lume sunt cumparate de femei.

        Cartea cu cele mai mari dimensiuni din lume este Atlasul Klencke: are o înălÈ›ime de 1.75 metri È™i o lățime de 1,90 metri, atunci cand este deschisa.


  • Articole similare