• Cum sa te automotivezi pentru a face sport pe termen lung



    Oricat de mult am intelege ca sportul este benefic pentru sanatatea si silueta noastra, apar momente in care parca nu mai avem tragere de inima sa mergem la sala sau la tura de jogging. Ceea ce obisnuim sa numim ”lene” este, de fapt, adeseori un fenomen inevitabil in viata multor oameni care au activitate fizica in mod obisnuit. 

    Lipsa de motivatie poate sa apara din cauza suprasolicitarii fizice sau psihice sau pentru ca rezultatele antrenamentelor noastre nu sunt atat de vizibile pe cat ne-am dori. De obicei, aceasta reactie apare la cateva saptamani dupa ce am inceput activitatea sportiva si, daca nu o depasim, riscul este sa renuntam la antrenamente pe termen lug sau poate chiar pentru totdeauna. Iata cum poti sa treci mai usor peste aceasta perioada.

    In primul rand, aminteste-ti ca nu te-ai inscris in vreo competitie si ca fiecare om are ritmul sau biologic. Ti-ai facut abonament la sala nu pentru a fi brusc intr-o forma fizica mai buna decat femeia care alearga pe banda de langa tine, ci pentru a obtine cea mai buna forma a ta. Singura persoana la care te raportezi esti chiar tu. Poate ca ritmul in care ai inceput antrenamentele a fost prea intens sau poate ca te-ai simti mai bine daca in loc de patru-cinci sedinte pe saptamana te-ai rezuma doar la trei. Atunci cand vrei sa faci din sport o preocupare pe termen lung, este esential sa il introduci in rutina ta de viata in asa fel in cat sa te simti cat mai confortabil.

    O alta explicatie pentru lipsa de motivatie poate fi chiar ora de desfasurare a antrenamentelor. Evalueaza-ti ritmul biologic si incearca sa iti dai seama in care perioada a zilei energia ta se afla la cotele cele mai ridicate. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa mergi la sala neaparat dimineata. Daca seara este mai potrivita pentru felul in care functionezi tu, atunci schimba programarea fara niciun regret.

    Cat despre rezultatele pe care speri sa le vezi rapid, aici este o chestiune de management al asteptarilor. Nici macar cei mai mari sportivi nu au obtinut ”patratele” pe abdomen dupa cateva saptamani. Sportul are nevoie de timp pentru a-ti oferi transformari vizibile. Dar poti sa contezi pe faptul ca dupa fiecare sedinta de antrenament corpul tau se va afla intr-o forma mai buna decat inaintea ei.


  • Articole similare