• Cum sa ai grija de tablourile din casa ta




    Indiferent daca reprezinta o valoroasa opera de arta sau daca valoarea lor este doar sentimentala, tablourile adauga personalitate oricarei locuinte. Ne bucura privirea si sufletul, ne ofera ocazia de a descifra mesajul artistului, ne imbogatesc spiritual.De aceea, este important sa avem grija cat mai bine de ele, pentru a le proteja si a le mentine in stare perfecta pentru cat mai mult timp. 

    Iata sfaturile noastre:

    Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este pozitionarea. Pastreaza-ti tablourile cat mai ferite de lumina directa a soarelui. Aceasta poate afecta culorile, pe termen lung si poate provoca degradarea operelor de arta.

    Nu pastra in apropierea lor niciun obiect a carui atingere accidentala le poate deteriora. Chiar daca poate parea inofensiv, un simplu moment de neatentie poate provoca distrugerea completa a tabloului.

    Atunci cand faci curatenie si trebuie sa le depozitezi, nu le aseza unele peste altele. Separa-le cu ajutorul unor bucati de carton, astfel incat sa nu existe contact direct intre doua tablouri.

    Sterge-le de praf cu o tesatura moale si uscata. Nu folosi niciodata produse de curatat sau apa.

    Atunci cand vine vorba de tablourile realizate pe panza, nu incerca sa folosesti sticla pentru a le proteja. Chiar daca ti se pare ca in acest fel vor fi ferite de factorii externi, intre geamul de sticla si panza se creeaza un spatiu in care se poate acumula umiditate care va distruge panza.

    Tot legat de conditiile de mediu, pastreaza tablourile in camere cat mai putin expuse la umiditate, aer uscat sau caldura excesive. Toate acestea reprezinta factori de risc pentru deteriorarea operelor respective.

    Atunci cand observi semne de degradare, niciodata nu incerca sa repari chiar tu tabloul. Il poti compromite definitiv. Mergi la galeria sau la artistul de la care l-ai cumparat sau, daca acest lucru nu este posibil, cere ajutorul unui specialist in reconditionarea operelor de arta. 

    O astfel de reparatie este un procedeu foarte delicat si sofisticat, chiar daca, aparent, stricaciunile sunt minore.

  • Articole similare