Friptura de miel
reprezinta una dintre principalele atractii ale mesei de Paste. Pentru anul
acesta iti propunem sa reinterpretezi reteta clasica, intr-o formula
spectaculoasa, care iti va incanta cu siguranta invitatii:
Ingrediente
- Pentru crusta de ierburi
- 275g pesmet
- 110g frunze proaspete de patrunjel
- 2 catei de usturoi, curatati de coaja
- 4 linguri de ulei de masline
- 15g mustar de Dijon
- sare si piper alb
- 110-150ml apa
- Pentru pulpa de miel
- 2kg picior de miel, cu oasele indepartate
- 2 catei de usturoi, curatati, taiati felii
- 2 crengute de cimbru proaspat
- 2 crengute de rozmarin proaspat
- sare si piper negru proaspat macinat
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de mustar de Dijon
- 150ml supa de pui
- Pentru legume:
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 morcovi, curatati, tocati
- 2 cepe, curatate, taiate in sferturi
- 2 fire de praz, taiate in bucati groase
- 2 capatani de usturoi, curatate de coaja
- 1 lingurita de oregano uscat
Preparare:
Se amesteca pesmetul, patrunjelul si usturoiul intr-un
robot de bucatarie pana cand amestecul seamana cu pesmetul fin.
Se adauga uleiul de masline si mustarul Dijon si
se condimenteaza, dupa gust, cu sare si piper alb. Se amesteca din nou pana
cand amestecul arata ca o pasta neteda. (Este posibil sa fie nevoie sa adaugati
putina apa.)
Asezati amestecul pe o foaie mare de pergament,
acoperiti-l cu o alta foaie de pergament si rulati pana este suficient de mare
pentru a acoperi piciorul de miel. Puneti deoparte.
Pentru miel, preincalziti cuptorul la 190 de grade
Celsius.
Cu un cutit subtire ascutit sau cu o frigaruie de
metal, faceti cateva incizii mici in carnea mielului. Apasati feliile de
usturoi in gauri.
Asezati crengutele de rozmarin si cimbru in
piciorul de miel unde a fost scos osul si condimentati, dupa gust, cu sare si
piper negru proaspat macinat. Rulati mielul in forma de cilindru si legati-l cu
sfoara.
Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie si
prajiti pulpa de miel, intorcandu-se frecvent, timp de 4-5 minute, sau pana se
rumeneste peste tot.
Asezati oasele intr-o cutie de prajire ignifuga si
acoperiti cu piciorul de miel. Coaceti la cuptor timp de 40-45 de minute.
Intre timp, asezati legumele pe o tava de copt.
Stropiti-le cu ulei de masline si presarati oregano uscat. Condimenteaza, dupa
gust, dar si sare si piper negru proaspat macinat.
Coaceti-le la cuptor pentru 20-25 de minute, sau
pana cand se rumenesc si se inmoaie.
Scoateti mielul din cuptor si puneti-l deoparte sa
se odihneasca timp de 30 de minute. Indepartati sfoara cu care ati legat pulpa.
Intre timp, preincalziti gratarul la nivelul mare.
Transferati piciorul de miel pe o tava de prajire
curata, periati cu jumatate din mustar si acoperiti-l cu foaia de crusta de
ierburi. Se lasa la gratar timp de 8-10 minute sau pana cand crusta devine
maro-aurie.
Intre timp, asezati tava de prajire folosita
pentru coacerea mielului pe foc si amestecati restul de mustar Dijon si supa de
pui. Aduceti sosul la fierbere si scoateti-l de pe foc. Condimenteaza, dupa
gust, cu sare si piper negru proaspat macinat.
Pentru a servi, taiati carnea de miel in felii.
Puneti cateva legume coapte pe fiecare dintre cele 8 farfurii de servire, iar
deasupra adaugati cateva felii de miel si sos.