• Pulpa de miel in crusta de ierburi aromatice, deliciul mesei tale de Paste

     

    Friptura de miel reprezinta una dintre principalele atractii ale mesei de Paste. Pentru anul acesta iti propunem sa reinterpretezi reteta clasica, intr-o formula spectaculoasa, care iti va incanta cu siguranta invitatii:

    Ingrediente

    • Pentru crusta de ierburi
    • 275g pesmet
    • 110g frunze proaspete de patrunjel
    • 2 catei de usturoi, curatati de coaja
    • 4 linguri de ulei de masline
    • 15g mustar de Dijon
    • sare si piper alb
    • 110-150ml apa

     

    • Pentru pulpa de miel
    • 2kg picior de miel,  cu oasele indepartate
    • 2 catei de usturoi, curatati, taiati felii
    • 2 crengute de cimbru proaspat
    • 2 crengute de rozmarin proaspat
    • sare si piper negru proaspat macinat
    • 2 linguri de ulei de masline
    • 2 linguri de mustar de Dijon
    • 150ml supa de pui

     

    • Pentru legume:
    • 2 linguri de ulei de masline
    • 2 morcovi, curatati, tocati
    • 2 cepe, curatate, taiate in sferturi
    • 2 fire de praz, taiate in bucati groase
    • 2 capatani de usturoi, curatate de coaja
    • 1 lingurita de oregano uscat
    •  

    Preparare:

    Se amesteca pesmetul, patrunjelul si usturoiul intr-un robot de bucatarie pana cand amestecul seamana cu pesmetul fin.

    Se adauga uleiul de masline si mustarul Dijon si se condimenteaza, dupa gust, cu sare si piper alb. Se amesteca din nou pana cand amestecul arata ca o pasta neteda. (Este posibil sa fie nevoie sa adaugati putina apa.)

     

    Asezati amestecul pe o foaie mare de pergament, acoperiti-l cu o alta foaie de pergament si rulati pana este suficient de mare pentru a acoperi piciorul de miel. Puneti deoparte.

     

    Pentru miel, preincalziti cuptorul la 190 de grade Celsius.

     

    Cu un cutit subtire ascutit sau cu o frigaruie de metal, faceti cateva incizii mici in carnea mielului. Apasati feliile de usturoi in gauri.

     

    Asezati crengutele de rozmarin si cimbru in piciorul de miel unde a fost scos osul si condimentati, dupa gust, cu sare si piper negru proaspat macinat. Rulati mielul in forma de cilindru si legati-l cu sfoara.

     

    Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie si prajiti pulpa de miel, intorcandu-se frecvent, timp de 4-5 minute, sau pana se rumeneste peste tot.

     

    Asezati oasele intr-o cutie de prajire ignifuga si acoperiti cu piciorul de miel. Coaceti la cuptor timp de 40-45 de minute.

     

    Intre timp, asezati legumele pe o tava de copt. Stropiti-le cu ulei de masline si presarati oregano uscat. Condimenteaza, dupa gust, dar si sare si piper negru proaspat macinat.

     

    Coaceti-le la cuptor pentru 20-25 de minute, sau pana cand se rumenesc si se inmoaie.

     

    Scoateti mielul din cuptor si puneti-l deoparte sa se odihneasca timp de 30 de minute. Indepartati sfoara cu care ati legat pulpa.

     

    Intre timp, preincalziti gratarul la nivelul mare.

     

    Transferati piciorul de miel pe o tava de prajire curata, periati cu jumatate din mustar si acoperiti-l cu foaia de crusta de ierburi. Se lasa la gratar timp de 8-10 minute sau pana cand crusta devine maro-aurie.

     

    Intre timp, asezati tava de prajire folosita pentru coacerea mielului pe foc si amestecati restul de mustar Dijon si supa de pui. Aduceti sosul la fierbere si scoateti-l de pe foc. Condimenteaza, dupa gust, cu sare si piper negru proaspat macinat.

     

    Pentru a servi, taiati carnea de miel in felii. Puneti cateva legume coapte pe fiecare dintre cele 8 farfurii de servire, iar deasupra adaugati cateva felii de miel si sos.

  • Articole similare