Dat fiind ca in Duminica Floriilor avem
dezlegare la peste, ne putem bucura de aceasta sarbatoare speciala, impreuna cu
prietenii, la un gratar. Daca exista si sarbatoriti printre noi, cu atat mai
frumoasa va fi atmosfera. Iata o reteta de peste care va da si mai multa
savoare acestei ocazii. Creatoarea ei este Jo Pratt, specialista britanica in
gastronomie.
Cantitatile sunt pentru 4 persoane.
Ingrediente
4 pesti intregi (de exemplu, biban, dorada, pastrav
sau barbun), de aprox. 350-450g fiecare, eviscerati si fara solzi
1 lamaie mare
1 portocala mare
1 bulb mediu de fenicul, tocat grosier
4 catei de usturoi, curatati de coaja
1 ceapa rosie medie, tocata grosier
3 linguri capere, scurse
2 pumni mari de mirodenii si ierburi
proaspete, amestecate: patrunjel, marar,
tarhon, busuioc
ulei de masline extra virgin
sare de mare in fulgi
piper negru, proaspat macinat
salata si paine crocanta, pentru servire
Veti avea nevoie si de 12-16 bucati de sfoara,
de aproximativ 15 cm in lungime fiecare,
inmuiate in apa timp de 1 ora.
Preparare
Spalati pestele pe dinauntru si pe exterior,
apoi uscati cu hartie de bucatarie.
Radeti fin jumatate din coaja de la lamaie si
portocala, apoi taiati ambele fructe in felii subtiri. Puneti coaja rasa
intr-un robot de bucatarie impreuna cu feniculul, usturoiul, ceapa, caperele,
ierburile, doua linguri de ulei de masline si condimentele si tocati-le marunt
impreuna.
Introduceti amestecul in peste si puneti si
cateva felii de lamaie si portocala in jurul acestuia, pentru a tine umplutura.
Legati 3-4 bucati de sfoara in jurul pestelui pentru a tine feliile de
portocala si de lamaie in loc. Taiati orice capat de snur in exces si puneti
pestele pe o farfurie mare.
Stropiti exteriorul pestelui cu ulei de
masline si asezonati cu sare si piper Lasati pestele la temperatura camerei
timp de aproximativ 45 de minute, sau la frigider pana la 4 ore, pentru a
permite aromelor din umplutura sa infuzeze.
Apoi, puneti pestii pe gratar timp de 15-20 de
minute, intorcandu-i la jumatatea acestui interval.
Serviti imediat cu o salata verde sau de rosii si paine crocanta alaturi