• Peste la gratar, cu fenicul si mirodenii




    Dat fiind ca in Duminica Floriilor avem dezlegare la peste, ne putem bucura de aceasta sarbatoare speciala, impreuna cu prietenii, la un gratar. Daca exista si sarbatoriti printre noi, cu atat mai frumoasa va fi atmosfera. Iata o reteta de peste care va da si mai multa savoare acestei ocazii. Creatoarea ei este Jo Pratt, specialista britanica in gastronomie.

     

    Cantitatile sunt pentru 4 persoane.

     

    Ingrediente

    4 pesti intregi (de exemplu, biban, dorada, pastrav sau barbun), de aprox. 350-450g fiecare, eviscerati si fara solzi

    1 lamaie mare

    1 portocala mare

    1 bulb mediu de fenicul, tocat grosier

    4 catei de usturoi, curatati de coaja

    1 ceapa rosie medie, tocata grosier

    3 linguri capere, scurse

    2 pumni mari de mirodenii si ierburi proaspete, amestecate:  patrunjel, marar, tarhon, busuioc

    ulei de masline extra virgin

    sare de mare in fulgi

    piper negru, proaspat macinat

    salata si paine crocanta, pentru servire

    Veti avea nevoie si de 12-16 bucati de sfoara, de aproximativ 15 cm in  lungime fiecare, inmuiate in apa timp de 1 ora.

     

    Preparare

    Spalati pestele pe dinauntru si pe exterior, apoi uscati cu hartie de bucatarie.

     

    Radeti fin jumatate din coaja de la lamaie si portocala, apoi taiati ambele fructe in felii subtiri. Puneti coaja rasa intr-un robot de bucatarie impreuna cu feniculul, usturoiul, ceapa, caperele, ierburile, doua linguri de ulei de masline si condimentele si tocati-le marunt impreuna.

    Introduceti amestecul in peste si puneti si cateva felii de lamaie si portocala in jurul acestuia, pentru a tine umplutura. Legati 3-4 bucati de sfoara in jurul pestelui pentru a tine feliile de portocala si de lamaie in loc. Taiati orice capat de snur in exces si puneti pestele pe o farfurie mare.

     

    Stropiti exteriorul pestelui cu ulei de masline si asezonati cu sare si piper Lasati pestele la temperatura camerei timp de aproximativ 45 de minute, sau la frigider pana la 4 ore, pentru a permite aromelor din umplutura sa infuzeze.

     

    Apoi, puneti pestii pe gratar timp de 15-20 de minute, intorcandu-i la jumatatea acestui interval.

     

    Serviti imediat cu o salata verde sau de rosii si paine crocanta alaturi
  • Articole similare