• Cosul de Paste- un cadou traditional, cu o istorie bogata

     

     




    Cosul de Paste, plin cu bunatati asortate, de la oua incondeiate, la ciocolata si cozonac, este unul dintre cadourile care aduc bucurie in preajma acestei mari sarbatori. Il gasim in magazine gata pregatit sau il asamblam asa cum ni se pare mai potrivit pentru destinatar, iar oricare dintre forme transmite un mesaj de ganduri bune si prietenie. Stiai, insa, ca acest dar traditional are si o istorie plina de semnificatii? Celebra Martha Stewart a documentat povestea cosului de Paste, asa ca, acum, o putem afla cu totii.

     

    Pentru culturile antice, Pastele era cunoscut ca echinoctiul de primavara – perioada dintre anotimpuri cand orele zilei si noptii erau egale. Pentru fermieri, acest moment marca tranzitia foarte asteptata de la zilele intunecate de iarna la zilele insorite de primavara. Era timpul ca oamenii sa se roage catre divinitatile in care credeau si sa le ceara  o recolta bogata. Printre zeitati se numara si zeita anglo-saxona a primaverii si a fertilitatii, Eostre.

     

    Potrivit The Reckoning of Time, un manuscris din secolul al VIII-lea, scris de calugarul si savantul englez Venerabilul Beda, multi oameni organizau festivitati in onoarea lui Eostre. Ea era infatisata tinand in brate un cos tesut. Astfel, a fost inceputul traditiei cosurilor de Paste.

     

    Din epoca medievala, iepurele a devenit un simbol al fertilitatii. Potrivit folclorului european, despre iepure se spunea ca lasa copiilor un cos plin cu oua colorate, iar cand colonistii au emigrat in America, au adus povestea cu ei. Ouale semnificau o noua viata si, de asemenea reprezentau un simbol comun al Pastelui.

     

    Din cercetarile istoricilor rezulta ca traditia de a darui cosuri de Paste provine de la catolicii medievali timpurii. Pentru a sarbatori sfarsitul Postului Mare, ei aduceau la biserica cosuri cu produse delicioase pentru a fi binecuvantate de un preot. Toate aceste simboluri ale fertilitatii au fost transmise de-a lungul veacurilor - iepurasul, ouale si cosul in sine - pentru a fi reintegrate in traditiile de Paste pe care le mai pastram si astazi, cu drag.

     

  • Articole similare