• 27 ianuarie, o aniversare delicioasa

     

    27 ianuarie este cu adevarat o sarbatoare in lumea iubitorilor de gastronomie: la aceasta data, in Statele Unite este aniversata Ziua Prajiturilor cu Ciocolata. Desigur, nu este o sarbatoare oficiala, insa, in mod simbolic, ea ii aduce impreuna pe toti cei care iubesc acest desert delicios. Motiv pentru care, daca faci parte din aceasta categorie, merita sa stii mai multe despre una dintre cele mai apreciate variante ale acestor prajituri: fursecurile cu bucatele de ciocolata. Create, initial, in Statele Unite, acestea au devenit rapid populare in toata lumea, inclusiv in tara noastra. Iata, asadar, povestea lor:

     

    Fursecurile cu ciocolata au fost inventate in Massachusetts, de  Ruth Graves Wakefield, in 1938. Ea au creat reteta in perioada in detinea Toll House Inn, in localitatea Whitman. În acea perioada, Toll House Inn era un restaurant popular care oferea masa gatita in casa. Un mit spune ca Ruth Graves Wakefield a creat accidental prajitura si ca se astepta ca bucatile de ciocolata sa se topeasca. Insa acest lucru nu este adevarat: Wakefield a declarat ca ea a inventat in mod deliberat fursecurile, in forma in care le cunoastem si astazi, cu bucatele solide de ciocolata. „Pana atunci, servisem un alt tip de prajitura, cu nuci si cu inghetata. Toata lumea parea sa o aprecieze, dar eu incercam sa le ofer ceva diferit. Asa ca am venit cu prajitura Toll House”, a povestit inventatoarea  Ea a adaugat in reteta de fursecuri bucati dintr-un baton de ciocolata semidulce Nestlé si asa a aparut inventia culinara.

     

     Reteta originala se numeste „Toll House Chocolate Crunch Cookies”. Wakefield a cedat catre compania Nestle reteta pentru prajiturile ei si, in schimb, a primit din partea companiei aprovizionare pe viata cu ciocolata.

    Cartea de bucate a lui Wakefield, Toll House Tried and True Recipes, a fost publicata pentru prima data in 1936 de M. Barrows & Company, o editura  din New York. Editia din 1938 a cartii de bucate a fost prima care a inclus reteta „Toll House Chocolate Crunch Cookie”, care a devenit rapid fursecul preferat in casele americane.

  • Articole similare