Chiar daca sarbatorile de iarna au trecut,
ce-ar fi sa mai prelungesti un pic rasfatul? Aceasta reteta de tort cu clementine
si migdale este exact ce trebuie pentru un weekend delicios in familie. Iata
reteta:
Ingrediente
2 clementine mari (aproximativ 200g), curatate
4 oua mari
1 lamaie mare, doar coaja
160 g
zahar tos auriu
100 ml ulei de masline
175 g migdale macinate (gasesti in magazinele cora)
2 linguri praf de copt
Pentru sirop
15 g zahar tos
1 lamaie mare, numai sucul
Pentru servire
zahar pudra sau tos, pentru pudrat
250 ml
frisca (optional)
2–3 portocale, segmentate
Preparare
Puneti clementinele intr-o cratita si acoperiti cu apa. Aduceti la fierbere si fierbeti usor timp de 20-30 de minute pana se inmoaie. Scoateti si lasati deoparte pana devin calduta. Taiati clementinele in jumatate si aruncati samburii.
Puneti clementinele, intr-un robot de bucatarie si amestecati pana obtineti o pasta.
Preincalziti cuptorul la 180C/160C, ungeti o forma de tort cu diametrul de 20 cm si tapetati fundul cu hartie de copt.
Bateti ouale, coaja de lamaie si zaharul tos intr-un castron. Adaugati uleiul de masline si bateti pana cand compozitia este omogena. Se adauga pasta de clementine, apoi si migdalele macinate si praful de copt.
Turnati amestecul in tava si coaceti timp de 50 de minute sau pana cand creste bine si devine auriu. Blatul ar trebui sa se fi micsorat usor din lateral si sa fie elastic la atingere. Se lasa la racit in tava pe un gratar.
ÃŽntre timp, pentru a face siropul, incalziti
zaharul si sucul de lamaie intr-o tigaie la foc mic pana cand zaharul s-a
dizolvat. Faceti o multime de gauri mici peste toata suprafata blatului, cu o
scobitoare si turnati pe deasupra lor
siropul de lamaie. Lasati blatul sa se raceasca complet in tava, il asezati pe
un platou de servire, pudrati cu zahar pudra si serviti cu frisca si bucatele
de portocale.