Fie ca este vara sau iarna, tiramisu este acel
gen de dulce care se potriveste cu orice ocazie si care este indragit de toata
lumea, de la mic la mare. Noi iti recomandam astazi o reteta de tiramisu clasic.
In cazul in care vreti sa serviti aceasta prajitura si copiilor mai mici, luati
in considerare insiroparea piscoturilor cu lapte si cacao in loc de espresso si
nu adaugati liqueur sau vin Marsala.
Ingrediente
350 ml cafea preparata (rece)
50 ml Amaretto
sau cognac
25 piscoturi
3 galbenusuri
100 g zahar
350 g mascarpone
30 ml vin Marsala, rom
sau liqueur
1 plic zahar vanilar sau 1 lg extract de
vanilie
250 ml frisca
lichida rece
30 g cacao pentru pudrat
Pentru crema, incepem cu pregatirea termica a
galbenusurilor la bain marin. Acestea se amesteca cu zaharul intr-un castron care
se aseaza la bain marin. Acestea se amesteca cu telul pana cand devin pufoase
si deschise la culoare. Urmatorul pas este de a le lua de la bain marin si de a
le mixa pana cand isi dubleaza volumul si se obtine o spuma usoara. Peste
aceasta spuma de galbenusuri se adauga vanilia sau zaharul vanilat, crema de
mascarpone si vinul Marsala. Se incorporeaza bine pana se obine cu crema.
Separat, se bate frisca lichida pana se obtine o spuma densa care se
incorporeaza la sfarsit in crema de mascarpone si ou.
Pentru montat, piscoturile se trec rapid, doar
pe o parte, prin amestecul de cafea si
amaretto si se aseaza intr-o tava. Dupa ce a fost asezat primul strat de
piscoturi, se toarna peste el jumatate din crema obtinuta. Se niveleaza cu
ajutorul unei spatule si se continua cu al doilea strat de piscoturi trecute
prin cafea. Restul de crema se poate pune simplu cu o spatula sau, mai
pretentios, cu ajutorul unui dui. Tiramisu va sta la frigider pentru cateva ore
sau, preferabil, peste noapte. Recomandarea noastra este de a cerne cacao
inainte de servire pentru un aspect proaspat.