• Cat de sanatoase sunt bananele pentru noi?



    Daca ai ajuns la varsta maturitatii, iti amintesti, probabil, cum in copilarie bananele erau cele mai asteptate fructe ale sezonului rece. Parintii nostri le cumparau cat mai verzi, le depozitau pe un dulap inalt, iar rabdarea ne era pusa la incercare astepttand in fiecare zi sa se coaca. Daca, insa, nu ai prins asemenea experiente, ii poti crede pe cuvant pe cei mai inaintati in varsta si te poti bucura dupa pofta inimii de efectele pozitive ale bananelor asupra organismului nostru. In magazinele cora, vei gasi o selectie variata si le poti alege exact cat de coapte iti plac. Iata doar cateva dintre beneficiile pe care bananele si le ofera:

    Pot imbunatati nivelul zaharului din sange

    Bananele sunt bogate in fibre solubile. În timpul digestiei, fibrele solubile se dizolva in lichid pentru a forma un gel. De asemenea, fibrele solubile sunt cele care confera bananelor textura asemanatoare buretelui. Bananele necoapte contin si amidon rezistent, care nu este digerat de organismul nostru. Împreuna, aceste doua tipuri de fibre pot modera nivelul de

    zahar din sange dupa mese. În plus, ele pot ajuta la reglarea poftei de mancare incetinind golirea stomacului

    Bananele pot sustine sanatatea digestiva

    Fibrele alimentare sunt asociate cu multe beneficii pentru sanatate, inclusiv cu o digestie imbunatatita. O banana de marime medie ofera aproximativ 3 grame de fibre.

    Amidonul rezistent, tipul de fibre gasite in bananele necoapte, este un prebiotic. Prebioticele nu sunt descompuse in timpul digestiei si ajung in intestinul gros, unde devin hrana pentru bacteriile benefice din intestin.

    În plus, pectina - o fibra gasita atat in bananele coapte, cat si in cele necoapte - poate ajuta la prevenirea constipatiei.

    Pot contribui la sanatatea inimii

    Potasiul este un mineral care este vital pentru sanatatea inimii, in special pentru gestionarea tensiunii arteriale. Bananele sunt o sursa excelenta de potasiu, o banana de marime medie (126 de grame) oferind 10% din doza zilnica recomandata.

    O dieta bogata in potasiu poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. În plus, conform cercetarilor, persoanele care asimileaza mult potasiu au un risc cu pana la 27% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiace.

  • Articole similare