• Cum sa faci curatenie mentala la inceput de an

     


    Este inceputul unui nou an, momentul perfect pentru a incepe nu doar o planificare a obiectivelor pentru anul 2022, ci si un bun moment pentru a-ti desteleni putin gandurile si mintea. Pentru ca, fara o minte clara si odihnita, este greu de crezut ca poti avea un plan coerent pentru viitor. In egala masura, o minte aglomerata are tendinta de a macina haotic ganduri, de a se misca in multe directii iar rezultatul este ca foarte putine dintre acestea ajung sa se concretizeze.

    Printre simptomele unei minti dezordonate se numara permanenta ingrijorare pentru viitor, remuscari fata de trecut, liste tinute mental, reprosuri, frustrari legate de ceea ce ai realizat. Din fericire insa, exista si diverse tactici la care poti apela pentru a-ti recastiga spatiul mental.

    Prima dintre acestea este de a-ti petrece putin din timpul tau liber tu cu tine, fara digresiuni si alunecari confortabile in alte tipuri de divertisment, cum sunt bingingul sau scrollul pe telefon. Mintea ta are nevoie sa-i acorzi toata atentia de care esti in stare si sa-ti creezi un spatiu mental in care sa stai doar tu cu tine. In acest timp petrecut cu tine insuti, incearca sa reflectezi asupa lucrurilor care te-au nemultumit in anul care tocmai a trecut. De ajutor este sa iei un pix si o hartie in mana si efectiv sa listezi aceste nemultumiri, atat cele generate de propriile tale actiuni, cat si cele generate de cei din jurul tau. Dupa ce le-ai listat, incearca sa vezi daca lucrurile ar fi putut sta altfel daca actiunile tale ar fi fost diferite. In orice caz, retine ca pentru a-ti elibera putin spatiu mental, listele scrise ajuta. Asadar, alege orice tool iti convine mai mult, fie ca este vorba de o aplicatie, un excel sau chiar un word pe care sa-l folosesti pentru a stoca tot felul de informatii: idei de proiecte, to-do-list-uri, orice fel de alte liste.

    Impacarea cu trecutul este esentiala in procesul de curatare a mintii. O mare parte dintre noi avem sute de sertarase mentale umplute cu greseli pe care le-am facut, oportunitati pe care le-am ratat, oameni pe care i-am ranit, dureri pe care le-am avut, relatii neimplinite si lista poate continua. Impacarea si acceptarea trecutului este parte din vindecare si din curatenia mentala de care aveti nevoie. Multe dintre aceste vinovatii, reale sau inchipuite, nu fac decat sa va tina in loc. Acceptati-le, bifati-le la trecut si nu le mai investiti cu putere de prezent sau viitor.

     Multi-tasking-ul, desi vazut drept o calitate, in special de catre femei, altereaza de multe ori puterea de concentrare. Nu spune nimeni sa renuntati la multi-tasking daca acesta nu va impiedica sa obtineti rezultatele dorite, insa daca la un moment dat va simtiti sufocati de prea multe lucruri pe care le aveti de facut, este cazul sa reganditi gradul de incarcare, sa delegati, sa va asumati mai putine obiective, dar mai bine duse la bun sfarsit.

     

    De asemenea, lumea hyper tehnologizata in care traim ne acapareaza o mare parte din timp si din spatiul mental. Mintea noastra este invadata de tone de informatii, imagini si idei din toate partile, pana la punctul in care nu mai putem face ordine in ele si nu mai stim la ce ne servesc cu adevarat. Sfatul nostru pentru acest an este de a limita atat timpul cat si numarul surselor de informare. Bazati-va doar pe surse credibile, informatii relevante si credibile care servesc intereselor voastre. Orice alta incarcare nu este decat timp irosit si minte aglomerata inutil.

  • Articole similare