• Copiii si gadgeturile: o atractie care are nevoie de atentia parintilor

    Inca de cele mai mici varste, copiii sunt atrasi de aparatele electronice. Culorile vii si imaginile frumoase reprezinta pentru foarte multi dintre ele ceva irezistibil. Pe masura ce cresc, interesul lor pentru gadgeturi nu se diminueaza, dimpotriva. Cu atat mai mult in zilele de vacanta, tentatia de a petrece ore intregi in fata ecranului de televizor, de tableta sau de smartphone este foarte puternica. La fel si cea a parintilor de a-si procura, in acest fel, cateva ore de liniste. Insa, daca nu este gestionata corect, atractia celor mici poate deveni extrem de nociva. In afara de faptul ca poate provoca irosirea unei mari parti din timpul liber, ea poate crea probleme de concentrare, de socializare sau chiar si un deficit de atentie si de adaptare in lumea offline.

    Care sunt, insa, semnele care iti indica faptul ca ai motive de ingrijorare?

     Psihologul american Jon Lasser indica trei posibile semnale:

    • Copiii se plang ca sunt plictisiti sau nemulÈ›umiti atunci cand nu au acces la tehnologie
    •  Apar tantrumuri sau proteste vocale,  atunci cand setati limite de timp pentru utilizarea ecranelor
    • Timpul acordat tehnologiei interfereaza cu somnul, scoala si comunicarea fata in fata

    Ce trebuie sa facem, insa, atunci cand apar aceste semne? Interdictiile brutale nu sunt o solutie, pentru ca ele fac gadgeturile o atractie si mai puternica. In schimb, putem reorganiza timpul copilului astfel incat acesta sa includa activitati atractive, fara ca tehnologia sa dispara complet din viata sa sau sa se transforme intr-un ”fruct interzis”. Desigur, acest lucru presupune sa acordam celui mic mai mult timp si poate mai multa atentie decat am facut-o pana atunci. Un sport nou, drumetii in familie, intalniri mai dese cu grupul de prieteni pot fi cateva variante de solutii, insa nu singurele. 

    Prin discutii cu copilul, putem descoperi ce alte arii de interes ar putea sa aiba si le putem transforma in preocupari reale. Cheia este sa tinem cont de cele doua ingrediente care sunt atat de necesare in relatia cu propriul copil: comunicarea reala si rabdarea.


  • Articole similare