• Lucruri fascinante despre ploaie


    In toiul verii, cei mai multi dintre noi ajungem sa tanjim dupa o ploaie care sa mai ”stinga” canicula. Indiferent daca vorbim despre ploile de vara scurte si intense sau despre cele mai linistite si lungi ca durata, acest fenomen natural este foarte interesant. Iata cateva informatii pe care merita sa le cunosti:

     Cel mai putin ploios loc de pe Terra nu este desertul, asa cum poate ca ne-am gandi multi, ci Antarctica. La capatul opus al clasamentului, locul de pe Pamant in care cade anual cea mai mare cantitate de ploaie este localitatea Lloro, din Columbia.

     Exista un fenomen denumit de oamenii de stiinta ”ploaia fantoma”. Acesta se intampla in locurile in care solul este atat de fierbinte incat picaturile de ploaie se evapora inainte de a atinge pamantul.

     Pe alte planete, precum Venus, ploaia nu este formata din picaturi de apa, ci din alte substante, precum acidul sulfuric.

     Iata si un pont care te va ajuta ca ploaia sa te ude mai putin: alearga. Datorita miscarii alerte, apa nu va apuca sa se imbibe la fel de mult in hainele tale, asa cum face atunci cand stai pe loc sau mergi incet.

     Te-ai intrebat vreodata de ce miroase atat de placut dupa o ploaie, in conditiile in care apa este inodora? Aroma care se degaja poarta numele de petrichor si este generata de umezirea pamantului, si de bacteriile care se afla pe suprafata terestra.

     In momentul in care incep sa cada, picaturile de ploaie au o forma apropiata de cea sferica. Pe masura ce inainteaza in atmosfera si se apropie de pamant, partea lor de jos incepe sa se aplatizeze, astfel incat, atunci cand ating solul, forma lor devine asemanatoare cu cea a unei chifle de hamburger.

     Ploaia este un fenomen natural cu o vechime foarte mare pe Terra. Oamenii de stiinta au descoperit fosile care poarta urme ale picaturilor de ploaie care dateaza tocmai de acum 2,7 miliarde de ani.

     In fiecare zi, pe Pamant sunt inregistrate peste 8 milioane de fulgere. Adica 93 de fulgere in fiecare secunda.


  • Articole similare