Iti amintesti
cum, in copilarie, iti admirai mama sau bunica, atunci cand pregateau dulceata
si abia asteptai ca aceasta sa fie gata, pentru a o gusta, chiar daca nu se
racise complet? Putine sunt gusturile care ne trezesc atata nostalgie precum
acela al dulcetii proaspat facute, asa ca este o experienta de care merita sa
te bucuri din nou, dar si sa o oferi ca amintire copiilor din familia ta. Ti se
pare, insa, o misiune foarte complicata? Te asiguram ca nu este asa deloc,
chiar daca nu te consideri o experta intr-ale bucatariei. Trebuie sa tii cont
doar de cateva reguli simple, iar dulceata ta va fi perfecta.
In primul rand,
adauga zaharul abia spre sfarsitul procesului de fierbere. Daca il pui de la
inceput in compozitie, risti sa se caramelizeze sau sa se lipeasca de
recipientul in care pregatesti dulceata si sa ii afecteze gustul. In plus, vei
fi nevoita sa amesteci foarte des, ceea ce va zdrobi fructele, a caror aroma va
fi cu atat mai intensa cu cat raman mai intregi. De aceea, iti recomandam sa
adaugi zaharul doar in ultimele 30 de minute de fierbere.
Al doilea sfat
este sa corelezi cantitatea de zahar cu dulceata fructelor. Chiar daca sunt din
acelasi soi, ele pot avea gustul foarte diferit, In concluzie, gista compozitia
si adauga zahar putin cate putin, doar atat cat simti ca este nevoie.
Cum stii ca
dulceata ta este gata si poti sa o iei de pe foc? Verifica-i
consistenta cu ajutorul unei spatule. Ia o cantitate mica din compozitie si ridic-o deasupra recipientului. Daca
este inca lichida, inseamna ca trebuie sa o mai lasi la fiert. Daca are o
consistenta gelatinoasa si formeaza picaturi mari, care curg greu, inseamna ca
este timpul sa stingi focul. Un alt indicator este faptul ca, spre finalul
procesului de fierbere, dulceata nu mai formeaza spuna si, in schimb, emite un
zgomot specific, care seamana cu sfaraitul.
Chiar daca acele
cateva lingurite ”de gust”, imediat dupa ce ai oprit focul, sunt irezistibile
si iti dorim sa te bucuri de ele, aminteste-ti ca dulceata are nevoie de
aproximativ o saptamana pentru a-si lega compozitia si abia atunci vei sti
exact consistenta si gustul final al produsului.