• Secretele unui gazon perfect

    Oricine are un mic petic de gradina isi doreste sa aiba si gazon. In primul rand, pentru ca acesta face ca totul sa para mai ordonat. In al doilea rand, pentru ca verdele gazonului relaxeaza si linisteste. In al treilea rand, pentru ca odata ce il ai in gradina, este extrem de atragator pentru tot felul de activitati: de la picnic, jocuri cu copiii si pana la lenevit pe o patuta cu o carte in mana. Cu toate acestea, desi usor de plantat, gazonul poate reprezenta o provocare atunci cand vine vorba de intretinut. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa ai gazon verde si des pe toata perioada verii :

     

    Alegerea gazonului. Tipul gazonului trebuie ales in functie de conditiile din gradina ta. Spre exemplu, daca ai o gradina care este locul de joaca al copiilor dar si al animalelor de companie, preferabil ar fi sa alegi un gazon rezistent, cum este cel rustic. Acesta este un gazon rezistent la trafic si care este recomandat sa se planteze si in cazul suprafetelor mari. Firul sau este mai lat si este mai rezistent la seceta si la zilele toride de vara. In cazul in care gradina ta este mai degraba ornamentala, atunci poti plata un gazon ornamental. Acesta se insamanteaza numai in zonele unde nu este trafic iar aspectul sau este cel al unui camp de flori, intrucat semintele sale sunt amestecate cu cele ale unor plante perene. Horticultorii ne sfatuiesc sa tundem acest gazon abia dupa ce florile s-au scuturat. In acest fel, semintele se imprastie pe suprafata solului, iar anul urmator gazonul va creste singur. Un alt tip de gazon este cel pentru seceta. In cazul in care locuiti in zone de ses, cu veri secetoase, acest gazon este cel mai indicat. Ca si primul, este un gazon care rezista si la trafic.

     

    Taiat si udat. Trebuie sa stiti ca odata ce ati pus gazon, economia la apa nu este o optiune. Gazonul necesita irigare zilnica, cu exceptia zilelor in care a plouat sau in zilele cu un grad mare de umiditate. Atunci cand gazonul are nevoie de apa, acesta va va anunta chiar prin culoarea pe care o are. Atunci cand veti observa o nuanta albastru-gri a ierbii iar frunzele sunt incretite, inseamna ca trebuie sa porniti aspersoarele. In ceea ce priveste taierea, gazonul odata maturizat are nevoie de un tuns cam o data pe saptamana. Ca si truc, incercati sa schimbati directia si tiparele de taiere de fiecare data cand tundeti. Dimensiunea rezultata trebuie sa fie undeva la 5 cm, iar in timpul verii gazonul poate fi lasat o idee mai lung pentru ca asa prezerva mai bine umiditatea.

     

    Controlul buruienilor. Pentru un gazon cat mai rezistent, este nevoie de un control din scurt al buruienilor, precum si al altor plante. Planta care se aciueaza cel mai des in gazon este trifoiul. Desi acesta are frunze delicate, radacinele sunt extrem de ramificate si adanci, ceea ce face mult rau gazonului. Alaturi de trifoi, papadia este o alta planta care creste spontan in gazon. Pentru eliminarea lor cat mai eficienta este recomandat sa folositi instrumente de gradinarit care va ajuta sa ajungeti la radacina si sa o eliminati.

     

    Fertilizarea. In general, gasiti fetilizatori pentru gazon la magazinele cu raioane speciale pentru gradina. Acestia sunt o combinatie de azot, potasiu si fosfor, iar procesul de fertilizarea este recomandat de facut la inceputul primaverii si repetat de 4, 5 ori, o singura data pe saptamana.

     


  • Articole similare