• Cum protejam pielea copiilor in timpul verii

    Soarele face foarte mult bine – ne energizeaza, ne ajuta sa fixam vitamina D, ne stimuleaza sistemul imunitar, insa tot el este responsabil si pentru anumite boli de piele, printre care cea mai grava este cancerul de piele, o afectiune de care sufera tot mai mult oameni, printre care si copii. Expunerea indelungata la soare, fara protectie, poate insa cauza si afectiuni mai usoare, dar care provoaca mult disconfort: insolatie, arsuri ale pielii, voma, greata, deshidratare.

     

    Pielea copiilor, spre deosebire de cea a adultilor, este mult mai fina sim ai subtire, neavand functia de bariera pe deplin formata. De aceea, pe timpul verii, pentru a evita insolatia, iritarea si chiar arsurile pielii, putem proteja copiii luand cateva masuri simple:

     

    Expunerea treptata la soare. Copiii trebuie familiarizati cu soarele inca de la primele semne de primavara, astfel incat pielea lor sa inceapa sa secrete melanina, un pigment care inchide pielea la culoare si o ajuta la contactul cu razele soarelui.

     

    Organizarea plimbărilor. Evitati plimbarile cu copiii afara la orele cand soarele arde cel mai tare, adica intre 11:30 si 17:00.

     

    Alegeti haine din bumbac, albe sau deschise la culoare. Imbracamintea copiilor trebuie sa fie lejera, din materiale naturale, in culori deschise, astfel incat caldura sa fie reflectata. Daca nu este excesiv de cald, imbracamintea care protejeaza cel mai bine este cea care acopera in intregime mainile si picioarele copiilor. Manecile si pantalonii lungi protejeaza nu numai de soare, ci si de insecte, lovituri si zgarieturi. Este varianta perfecta, chiar daca noi nu suntem familiarizati cu un astfel de model de imbracaminte pe timpul verii. Totusi, oamenii din zonele foarte calde au acest stil vestimentar, de acoperire in intregime a corpului, tocmai pentru ca stiu ca acesta ofera protectie impotriva unui soare nimicitor.

     

    Aplicati creme de soare cu SPF 50. In cazul in care imbracamintea copilului este cu maneci si pantaloni scurti, aplicati pe pielea acestuia o crema de protectie cu factor mare, SPF 50. De asemenea, aveti grija ca o palariuta sa acopere capul copilului. Optati mai degraba pentru palarie decat pentru sapca, intrucat cea din urma nu acopera ceafa si urechile.

     

    Daca mergeti la plaja, tricourile UV sunt o solutie alternativa la crema solara. Acestea sunt realizate din tesaturi tratate cu substante speciale care protejeaza pielea de UVA si UVB. Chiar daca acestea nu sunt din materiale naturale si sunt tratate, ele sunt o alternativa la aplicarea cremei care trebuie reaplicata din 2 in 2 ore, se scurge in apa iar multi copii nu o accepta.


  • Articole similare