• 11 lucruri fascinante despre carti

     

    Cartile intra in viata noastra inca din primii ani si ne raman pentru totdeauna parteneri imporanti pe drumul catre cunoastere. Din ele aflam o multime de lucruri, intelegem lumea si sufletul omenesc, dar si descoperim lucruri amuzante, care ne ajuta mintea sa se relaxeze. Iata cateva lucruri pe care e bine sa le cunosti, astfel incat sa apreciezi si mai mult cartile:

     Cea mai lunga fraza tiparita intr-o carte ii apartine scriitorului Victor Hugo si se regateste in romanul ”Mizerabilii”. Fraza respectiva are nu mai putin de 823 de cuvinte.

     In domeniul psihologiei, exista o denumire stiintifica pentru frica de a ramane fara ceva de citit. Aceasta se numeste abibliofobie.

     Unul din cinci adulti de pe suprafata Terrei nu stie sa scrie sau sa citeasca.

     Dintr-un copac pot fi fabricate pana la 50 de carti. Este unul dintre motivele pentru care productia de carte se orienteaza din ce in ce mai mult catre variante alternative, sustenabile din punct de vedere ecologic.

    Cea mai scumpa carte din lume este Codex Leicestere, a lui Leonardo da Vinci. Aceasta a fost achizitionata de magnatul american Bill Gates, care a platit pentru ea 30,8 milioane de dolari, în anul 1994. Valoarea de astazi a cartii este de 53,3 milioane de dolari.

     In America, volumele cel mai des interzise sunt cele din seria Harry Potter. Motivul este ca anumite state din SUA considera ca aceasta opera literara promoveaza vrajitoria.

     In acelasi timp, seria Harry Potter se situeaza si pe podiumul celor mai citite volume din lume, impreuna cu Biblia si Cuvantarile liderului comunist chinez  Mao Zedong.

     Prima carte redactata la o masina de scris este considerat a fi romanul ”Aventurile lui Tom Sawyer”, scris de Mark Twain.

    Placerea de a mirosi paginile unei carti are si ea un nume stiintific. Se numeste bibliosomie. In fiecare an, se publica aproximativ 900.000 de carti.

     O manastire din Egipt este considerata a fi cea mai veche biblioteca aflata inca in functiune din lume. Aceasta exista inca din anul 565.

  • Articole similare