• 4 carti de citit in aceasta toamna


    Toamna vine cu matia ei de culori si soare bland, dar si cu temperaturi mai scazute dimineata si seara si zile tot mai scurte. De aceea, lista de lecturi de seara trebuie pregatita din timp. Zilele in care te vei cuibari in fotoliu sau canapea, cu o cana de ceai alaturi si acoperit de o paturica moale nu vor intarzia sa apara. Si ce alt mod mai placut de a-ti petrece timpul decat citind? Iata asadar lista de carti pe care ti-o recomandam pentru acest inceput de toamna:

     

    Podul de lut de Markus Zusak. Cu un inceput dificil si un stil foarte masculin, pe alocuri chiar telegragic, Zusak este totusi un maestru al condeiului care reuseste sa transpuna in cuvinte o poveste cu cadre aproape cinematografice. Cartea urmareste povestea lui Penelope, de cand este doar o fetita ajunsa intr-o tabara de refugiati, pana cand devine femeie, profesoara iubita, sotie si mama a cinci baieti, dar care dispare si in urma ei lasa multa suferinta. Cartea este in final o poveste despre pierdere, despre acceptarea suferintei si regasirea de sine dupa parcurgerea unui mai desert spiritual.

     

    Invatare de Tara Westover. O carte care este deja pe lista de recomandari ale tuturor marilor publicatii, de la The New York Times pana la Wall Street Journal, precum si pe lista unor mari personalitati precum Barack Obama sau Bill Gates. Cartea este povestea unei tinere care se naste intr-o comunitate mormona in care copiii sunt izolati de lume si tinuti departe de educatie. Crescuta intr-o familie disfunctionala, cu un tata fundamentalist si paranoic, autoarea, care isi spune propria poveste, rupe acest lant al robiei ideologice si se hotaraste ca prin studiu individual sa ajunga la colegiu. Cartea este in final o pledoarie pentru educatie si pentru cunoastere, indiferent sub ce forma si pe ce cai ajungi la ele.

     

    Mama si sensul vietii de Irvin Yalom. Unul dintre cei mai cunoscuti psihoterapeuti ai lumii a scris o carte ca pentru propria vindecare. Patru femei care i-au marcat existenta sunt readuse la viata si confruntate din perspectiva terapeutului. Cartea este o calatorie spre descoperirea propriului eu, a propriilor traume si demoni, fiind in final o invitatie la auto-descoperire.

  • Articole similare