• Scoala incepe altfel. Cum sa ne ajutam copilul sa se bucure de ea


     


    Noul an scolar va incepe intr-un mod atipic, de data aceasta, din cauza situatie epidemiologice, In cazul in care copilul tau va merge la scoala, nu va avea parte de clasica serbare, de imbratisarile obisnuite la reintalnirea cu colegii sai si, cel mai probabil, va trebui sa va luati ”la revedere” inca de la poarta institutiei de invatamant. Probabil ca te intrebi cum mai este posibil sa se bucure de magia primei zi de scoala, in aceste conditii. Noi credem ca il poti ajuta chiar tu sa gaseasca motive de bucurie.

    In primul rand, trebuie sa ii explici necesitatea restrictiilor, astfel incat sa nu le perceapa ca pe o corvoada, ci sa le identifice rolul pozitiv. Masca, distanta, spalatul pe maini si gesturile-bariera, cum le numesc medicii, nu sunt menite sa reprezinte un disconfort, ci sa ne protejeze sanatatea noastra si pe a celor din jur. Ele ne ajuta sa traversam aceasta perioada cu cat mai putina suferinta si este un lucru bun ca le avem ca instrumente de sprijin. In plus, este bine sa insisti asupra faptului ca, desi nimeni nu stie cat va dura, aceasta situatie este, totusi, temporara. La un moment dat, ea se va sfarsi si vom putea reveni la serbari, la gesturi de afectiune si la apropierea fizica de ceilalti. Cu cat vom respecta mai bine reglementarile acum, cu atat acest moment va veni mai repede.

    In al doilea rand, ajuta-ti copilul sa gaseasca magia inceputului de scoala dincolo de formatul-standard, cu care s-a obisnuit in fiecare an. Invata-l sa recunoasca si sa impartaseasca un zambet cu ajutorul privirii si al cuvintelor. Acum este o perioada foarte buna pentru a invata sa ne verbalizam emotiile, sa le spunem celorlalti ce inseamna pentru noi. Incurajeaza-l sa le marturiseasca colegilor ca i-a fost dor de ei si chiar sa le transmita si profesorilor care ii sunt dragi ca i-au lipsit si ca se bucura sa ii vada, in sfarsit, si fata in fata, nu doar prin ecranul laptopului sau al tabletei. Genul acesta de comunicare verbala, odata dezvoltat, ii va ramane ca obisnuinta si dupa ce pandemia va trece si va reprezenta un sprijin real chiar si la maturitate.

     

  • Articole similare