Fie ca iti place
painea alba si pufoasa, painea densa, taraneasca, cu aroma puternica de foc,
bagheta frantuzeasca aerata si coaja tare sau delicioasele paini italiene cu
ulei de masline si mirodenii, painea este mereu prezenta in vietile noastre,
gata sa ne satisfaca papilele gustative. Te-ai intrebat insa vreodata cum a
pornit painea prin lume si care este povestea ei ?
§ Omenirea a inceput sa manance un amestec
de faina si apa pe care apoi au copt-o inca din Neolitic. Arheologii au
descoperit urmele unor posibile vetre de foc pentru coptul painii pe actualul
teritoriu al Iordaniei, care ar avea o vechime mai mare de 14.000 de ani.
§ Fiecare tara are tipurile ei de paine. Indienii
au roti si naan, armenienii au lavas, francezii au bagheta, pave-ul si briosa,
italienii au panini, polonezii si evreii au challah, romanii au franzela. In
lume, se estimeaza ca sunt peste 1000 de tipuri de paine.
§ Germania este tara care are cea mai variata
productie de paine din lume, cu peste 200 de tipuri de paine
§ Painea alba a fost pentru mult timp
considerata superioara, pana cand s-a dovedit ca aceasta este mai putin nutritiva
decat cea neagra
§ Painea feliata a fost inventata abia in
1928, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial fabricarea ei a fost
interzisa din motive de rationalizare. Din acelasi motiv, vanzarea painii
proaspete a fost interzisa, doar painea mai veche de 24 de ore putand fi
vanduta catre populatie.
§ Egiptenii antici foloseau painea cu
mucegai ca tratament pentru anumite arsuri si rani
§ In Franta, prin lege, o brutarie trebuie
sa produca de la zero toata painea pe care o comercializeaza pentru a se putea
numi brutarie
§ Painea devine tot mai dulce pe masura ce o
mesteci mai mult din cauza transformarii amidonului in glucide sub actiunea
zaharului
§ Painea este strans legata de ritualurile
religioase. Painea stropita cu vin rosu semnifica sacrificiul lui Hristos la
crestinii orientali, iar in familiile evreiesti, Sabbath-ul este asteptat cu
paine challah
§ In Rusia dar si in Romania, painea si sarea sunt folosite pentru
a-ti arata ospitalitatea
§ In Scandinavia exista superstitia conform
careia un baiat si o fata care mananca din aceeasi felie de paine sunt sortiti
unul celuilalt
Oricare ar fi
relatia ta cu painea, o paine buna ramane o paine buna, iar brutarii cora isi
pun in fiecare zi toata maiestria pentru crearea painii care iti place cel mai
mult. Cu maia sau drojdie, painea de la cora este mereu proaspata si o poti
gasi in mai multe variante, despre care poti afla mai multe aici.