• Cateva lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre paine

     



    Fie ca iti place painea alba si pufoasa, painea densa, taraneasca, cu aroma puternica de foc, bagheta frantuzeasca aerata si coaja tare sau delicioasele paini italiene cu ulei de masline si mirodenii, painea este mereu prezenta in vietile noastre, gata sa ne satisfaca papilele gustative. Te-ai intrebat insa vreodata cum a pornit painea prin lume si care este povestea ei ?

    §  Omenirea a inceput sa manance un amestec de faina si apa pe care apoi au copt-o inca din Neolitic. Arheologii au descoperit urmele unor posibile vetre de foc pentru coptul painii pe actualul teritoriu al Iordaniei, care ar avea o vechime mai mare de 14.000 de ani.

    §  Fiecare tara are tipurile ei de paine. Indienii au roti si naan, armenienii au lavas, francezii au bagheta, pave-ul si briosa, italienii au panini, polonezii si evreii au challah, romanii au franzela. In lume, se estimeaza ca sunt peste 1000 de tipuri de paine.

    §     Germania este tara care are cea mai variata productie de paine din lume, cu peste 200 de tipuri de paine

    §    Painea alba a fost pentru mult timp considerata superioara, pana cand s-a dovedit ca aceasta este mai putin nutritiva decat cea neagra

    §        Painea feliata a fost inventata abia in 1928, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial fabricarea ei a fost interzisa din motive de rationalizare. Din acelasi motiv, vanzarea painii proaspete a fost interzisa, doar painea mai veche de 24 de ore putand fi vanduta catre populatie.

    §        Egiptenii antici foloseau painea cu mucegai ca tratament pentru anumite arsuri si rani

    §   In Franta, prin lege, o brutarie trebuie sa produca de la zero toata painea pe care o comercializeaza pentru a se putea numi brutarie

    §  Painea devine tot mai dulce pe masura ce o mesteci mai mult din cauza transformarii amidonului in glucide sub actiunea zaharului

    §  Painea este strans legata de ritualurile religioase. Painea stropita cu vin rosu semnifica sacrificiul lui Hristos la crestinii orientali, iar in familiile evreiesti, Sabbath-ul este asteptat cu paine challah

    §  In Rusia dar si in Romania, painea si sarea sunt folosite pentru a-ti arata ospitalitatea

    §  In Scandinavia exista superstitia conform careia un baiat si o fata care mananca din aceeasi felie de paine sunt sortiti unul celuilalt

    Oricare ar fi relatia ta cu painea, o paine buna ramane o paine buna, iar brutarii cora isi pun in fiecare zi toata maiestria pentru crearea painii care iti place cel mai mult. Cu maia sau drojdie, painea de la cora este mereu proaspata si o poti gasi in mai multe variante, despre care poti afla mai multe aici.

     

  • Articole similare

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Multumim pentru mesaj!