• Cum sa iti ajuti copilul sa se adapteze la scoala, inca de la inceput

     



    Prima intalnire cu scoala a copilului tau este, cu siguranta, unul dintre evenimentele cele mai importante din viata voastra. Este momentul in care vei sti ca micutul tau a intrat intr-o noua etapa a vietii. Vor aparea, desigur, nenumarate provocari pe acest drum, insa, impreuna, le puteti depasi cu succes. Iar felul in care veti realiza adaptarea la viata scolara, inca de la inceput, este unul dintre elementele-cheie ale acestui succes. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta:

     

    Cel mai important este felul in care il faci sa priveasca scoala, inca dinainte de a pasi in ea. Daca ii prezinti noua etapa a vietii ca pe o corvoada obligatorie, atunci este previzibil ca si copilul tau o va percepe la fel, ceea ce nu-i va fi de folos prea mult. Daca, insa, ii vorbesti despre scoala  ca despre locul care il va ajuta sa isi implineasca visurile, pentru ca aici va obtine informatiile necesare pentru a deveni ceea ce isi doreste, situatia se va schimba, cu siguranta. De fapt, inainte de a-i povesti despre scoala ca institutie, este important sa ii spui cat de importanta este cunoasterea, in sine. Nu te ingrijora ca nu va intelege, copilul tau s-ar putea sa fie un pic mai matur decat crezi. Poti folosi exemple din diverse profesii. Daca, de exemplu, viseaza sa devina medic, ajuta-l sa inteleaga cate lucruri trebuie sa cunoasca un medic pentru a reusi sa isi faca meseria si sa ajute oamenii. La fel, ii poti vorbi despre oricare alta profesie si, in acest fel, ii transmiti ca scoala este locul in care va obtine toate acele cunostinte.

     

    Este, de asemenea, important ca parintii sa fie conectati la mediul scolar al copilului. Mai mult decat a face cunostinta cu invatatoarea sau cu alte cadre didactice, este esential ca tu si copilul tau sa stabiliti o rutina zilnica, in care el sa iti povesteasca ce s-a intamplat la scoala si cu ce impresii s-a intors acasa. Aceasta rutina nu inseamna clasicul dialog ”- Cum a fost la scoala?” ”- Bine.” sau ”Ce note ai luat azi?”, ci ar trebui sa fie o conversatie reala, in care sa ai rabdarea de a-i asculta povestile scolare si felul in care anumite intamplari l-au facut sa se simta. In acest fel, ii vei transmite copilului tau ca are un partener in tine, pentru a depasi chiar si cele mai delicate momente din aceasta etapa. Odata obtinuta aceasta incredere, adaptarea la scoala va fi mult mai profunda, pe termen lung.

  • Articole similare