Chiar daca
pregatirea conservelor de iarna implica atat investitii financiare, cat si de
timp, este o solutie ideala atunci cand esti preocupat sa oferi celor dragi
mancaruri bune, sanatoase, mai ales in perioada de iarna cand nu avem mereu la
indemana fucte si legume proaspete.
Si de ce sa nu
experimentezi prin noi combinatii pentru borcanele tale, daca doresti sa
incerci lucruri noi sau sa dai un plus de savoare mancarurilor tale? Astfel ca
ne-am gandit sa iti venim in ajutor, oferindu-ti cateva idei inedite.
In Ardeal, o
garnitura ideala pentru fripturile de porc sunt prunele umplute cu usturoi si
marinate in otet cu zahar si mirodenii. Prunele se potrivesc cel mai bine cu
condimente precum piper, cuisoare, scortisoara, dafin, coriandru sau chiar
ienibahar, asa ca poti decide singura ce combinatii preferi. Prunele umplute cu
usturoi pot fi savurate alaturi de orice friptura.
O alta
combinatie mai putin obisnuita pe care o poti incerca sunt fructele murate.
Combina mere, pere, gutui si struguri cu morcovi si telina radacina intr-o
marinata de otet cu zahar si condimente, precum boabe de mustar, boabe de piper
si sare grunjoasa. Astfel conservate, fructele isi mentin o mare parte din
vitamine si nutrienti, un important avantaj alaturi de gustul inedit pe care
combinatia aceasta o da fripturilor. Ca sa mai spunem ca nu oricine pune pe
masa de Craciun, de exemplu, struguri murati...
Tot la capitolul
retete altfel, poti incerca si ceapa rosie murata in otet, pe care apoi o poti
folosi cu succes in sandwich-uri, alaturi de o ciorba de fasole uscata sau, de
ce nu, o poti savura ca atare, pe post de aperitiv.
Daca folosesti
frecvent ardeiul la mancaruri precum ciorba, ghiveci de legume sau tocanita,
poti pregati pentru iarna o pasta de ardei cu usturoi. Fiind o pasta
concentrata, dintr-un kilogram de ardei poti avea cateva borcane care sa iti
ajunga toata iarna in bucatarie.
Daca te-am
inspirat, nu trebuie decat sa completezi lista de cumparaturi pentru ziua in
care mergi sa faci piata pentru conservele de iarna.