• 10 semne ale deshidratarii pe timpul verii

     



    Apa este lichidul care asigura functiile noastre de baza, corpul nostru fiind constituit 60% din apa. Deshidratarea are loc atunci cand pierdem din cantitatea de fluide prin transpiratie si nu le inlocuim. Acest proces poate avea loc oricand, insa in zilele de vara suntem cel mai predispusi la deshidratare intrucat simpla miscare la temperaturi inalte ne face sa transpiram abundent. Deshidratarea afecteaza pe toata lumea, insa copiii si batranii sunt cei mai vulnerabili. De foarte multe ori insa, realizam prea putin ca suntem pe care de a ne deshidrata. De aceea, este bine sa urmarim o serie de semnale pe care ni le da corpul atunci cand este deshidratat. Printre acestea se numara si :

     

    Letargia sau usoara ameteala. Daca te simti ca dupa o noapte de baut, ai gura uscata si o senzatie coplesitoare de oboseala, atunci te poti gandi ca suferi de deshidratare avansata. Pentru a iti reface echilibrul electrolitic, incepe sa bei cat mai multa apa.

     

    Crampele musculare sau carceii pot fi si un semn al deshidratarii. Acestea pot fi cuplate cu ideea de deshidratare atunci cand stii ca ai petrecut mult timp in soare, nu ai baut apa si ai transpirat mult.

     

    Durerile de cap. Durerea de cap poate aparea si ea atunci cand organismul pierde multe lichide. Daca dupa ce ai baut suficienta apa, simti o oarecare revitalizare, asta inseamna ca durerea de cap a aparut pe fondul deshidratarii.

     

    Urina prea putina sau urina inchisa la culoare. Ori de cate ori esti afara, practicand un sport sau mergand intr-o drumetie, ai grija sa ai la tine o cantitate suficienta de apa pentru a te rehidrata. Un semn ca nu ai baut suficienta apa in timpul unor astfel de activitati este atunci cand urnezi prea putin sau culoarea urinei este inchisa.

     

    Lipsa de concentrare. Daca ai senzatia de cap plin cu vata si daca iti este foarte greu sa te concentrezi pe lucruri simple, cum ar fi efortul de a-ti aminti de ce ai parasit camera, o posibila explicatie ar putea fi starea de deshidratare.

     

    Pielea uscata. Daca atunci cand pielea de pe burta este trasa si nu revine rapid la loc, atunci ai un posibil semn al deshidratarii.

     

    Alte cateva semne mai neobisnuite ale deshidratarii sunt : pofta de dulce, frisoanele sau respiratia ingreunata.

     

    Pentru o rehidratare rapida, consumul de apa este obligatoriu, insa acesta poate fi dublat de apa usor indulcita sau apa in combinatie cu suc de castravete, lamaie, menta. Bineinteles, la fel de importante sunt alimentele din dieta. Astfel, in cazul unei deshidratari, recomandarea este de a consuma cat mai multe fructe si legume, in special cele cu consum crescut de apa si minerale : salate variate, pepene rosu, pepene galben, capsuni, fructe de padure.

     

    Nu in ultimul rand, asigura-te ca, oriunde ai fi si orice ai face, ai cu tine o sticla cu apa. Consumul de apa in cantitatile indicate de medici este obligatoriu pe timpul verii, iar daca ai obiceiul de a uita sa bei apa, apeleaza la aplicatii sau dispozitive electronice care iti amintesc ce ai de facut.

     

    Pentru a-ti asigura confortul pe perioada verii, magazinele cora iti livreaza acasa marcile tale favorite de apa. Intra pe cora.ro si comanda apa pentru o saptamana.

  • Articole similare