• Naradix si solidaritatea noastra: Solutiile pentru copiii din medii defavorizate de a avea acces la scoala


    Pandemia de Covid-19 ne-a afectat pe toti, iar educatia copiilor a fost unul dintre domeniile asupra carora a avut cel mai mare impact. Dreptul fiecarui copil de a avea acces la scoala a ramas, insa, intact. Pentru multi dintre ei, mai ales pentru cei din mediile defavorizate, este, insa, nevoie de solidaritatea celorlalti pentru ca acest drept sa devina o realitate. Lipsa accesului la instrumentele necesare pentru educatie online a fost o problema reala pentru sute de mii de copii din Romania.

    Potrivit datelor Ministerului Educatiei si Cercetarii, anul trecut, 259.000 de copii nu au avut acces la cursurile online, din cauza lipsei tehnologiei necesare, a conectivitatii sau chiar a curentului electric. Daca materia pierduta de acestia in pandemie nu este recuperata de urgenta, decalajul sever intre nivelurile de pregatire ale elevilor risca sa creeze o situatie critica, cu efect social de domino: ridicarea procentului analfabetismului functional in Romania (care este deja de 44%, conform testelor PISA) si cresterea numarului celor care abandoneaza scoala.

    Inca din primavara anului 2020, organizatia Narada s-a implicat pentru a ii ajuta pe copiii defavorizati sa aiba acces la educatie. Aceasta misiune continua si in prezent si trece la un nou nivel.

    Pe 12 iulie, Narada alaturi de partenerii sai lanseaza Naradix, o platforma de educatie remediala pe care o pune la dispozitia elevilor si profesorilor in mod gratuit. Initiativa fara precedent in Romania, sustinuta de cora Romania, Starbucks, Global Vision si realizata in parteneriat cu Editura Didactica si Pedagogica ofera sansa unui numar de pana la 100.000 de copii, din orice colt al tarii, sa se inscrie pe platforma, sa participe la cursuri si sa realizeze testari pentru ca materia pierduta in pandemie sa fie recuperata pana la inceputul noului an scolar. Nu in ultimul rand, Naradix – un sistem de educatie remediala digitalizat – recompenseaza performanta. Elevii care au rezultate foarte bune la testari primesc premii dintre cele mai atractive.

    „Sprijinirea proiectelor care vizeaza prevenirea abandonului scolar si facilitarea accesului tuturor copiilor la educatie reprezinta una dintre prioritatile noastre, ceea ce a condus la apropierea fireasca de Narada. Investitia in educatie este, de fapt, o investitie intr-un viitor mai bun pentru intreaga societate, fiindca e dificil sa ne imaginam prosperitatea altfel decat asezata pe temelia solida a unui sistem de invatamant performant. Pandemia a expus mare parte a acestei generatii de elevi si pe noi toti, de altfel, in fata unei amenintari concrete: riscul ca multi copii sa abandoneze scoala. Sper ca tot mai multi oameni sa inteleaga ca momentul sa intervenim e Acum. Sa ne unim fortele ca sa le oferim tuturor copiilor sansa unei educatii solide si sa fim convinsi ca acest lucru se va reflecta in bunastarea intregii societati”, spune Camelia Popescu, Manager Comunicare, Publicitate si CSR, cora Romania.

    Platforma de educatie remediala Naradix reprezinta o solutie pentru fiecare dintre acestia. Copiii pot fi inregistrati pe platforma atat de profesori, cat si de parinti. Vor descoperi o modalitate atractiva si moderna de invatare care permite accesarea in orice moment e nevoie – pentru studierea unor materiale sau lamuriri suplimentare din partea profesorilor. Nu in ultimul rand, Naradix premiaza performanta. Elevii cu cele mai bune rezultate vor vedea rodul muncii lor concretizat in premii: carti, mingi, biciclete, console etc. Platforma lansata de Narada este insa o facilitate si pentru profesori, care vor putea face schimb de experienta cu alte cadre didactice prin intermediul webinariilor gazduite de Naradix.

    Smiley si artistii de la HaHaHa Production au fost printre primii care au raspuns acestei stari de urgenta din educatie, semnalate de Narada.

    „Vrem sa ne luam de mana cu Narada si sa aducem cat mai multi copii din zonele defavorizate in scoli. Practic, sa luptam pe timp de vara pentru o toamna cu mai multi copii la scoala”, spune Smiley. Cu un SMS la 8845 cu textul „ELEV” sau prin plata cu cardul pe pagina campaniei, fiecare persoana se poate alatura mobilizarii extraordinare initiate de Narada. Cu doar 2 euro/luna, riscul de abandon scolar pentru 2 copii este diminuat, iar copiii din mediile vulnerabile primesc astfel

  • Articole similare