• 8 lucruri fascinante despre pepeni

     


    Dulci si zemosi, pepenii fac parte dintre deliciile naturale ale verii. Mai mult, ei contin si vitamine si minerale foarte pretioase pentru sanatatea noastra. Aceste daruri ale naturii merita, cu siguranta, sa le stii povestea. Iata cateva lucruri extrem de interesante despre pepeni:

         Pepenii verzi sunt atat fructe, cat si legume. Datorita gustului lor dulce, pepenele verde este cel mai frecvent considerat un fruct. Ei chiar cresc ca alte fructe, provenind din flori care au fost polenizate de albine si, din perspectiva botanica, sunt fructe, deoarece contin seminte. Dar multi gradinari ii considera legume, deoarece le cultiva in gradinile lor alaturi de alte legume de vara, cum ar fi mazarea si porumbul. ÃŽn plus, pepenele verde este clasificat ca parte a unei familii botanice care include alte legume, cum ar fi castravetii, dovleceii si dovleacul.

         ÃŽn timp ce tindem sa ne concentram pe miezul suculent al pepenelui, coaja de pepene verde este, de asemenea, comestibila  si plina de substante nutritive cu beneficii surprinzatoare pentru sanatate. ÃŽn China, cojile sunt adesea prajite sau inabusite, in timp ce in Sud, bucatarilor le place sa le mureze. ÃŽn Orientul Mijlociu si in China, semintele sunt uscate si prajite, asemenea semintelor de dovleac.

         Proportia de apa din pepenii verzi este de 92%.

         Pepenii fara seminte sunt rezultatul hibridizarii, un fenomen perfect natural pe care fermierii il pot totusi valorifica. Cu cateva decenii in urma, pepenii fara samanta erau greu de gasit, dar astazi reprezinta aproximativ 85% din cei vanduti in S.U.A.

         ÃŽn Egipt si Israel, este un lucru obisnuit ca pepenele sa fie servit cu branza feta.

         Exista dovezi care arata ca primul pepene verde cultivat vreodata a fost in Egipt acum aproximativ 5.000 de ani.

         Conform Guinness World Records, cel mai mare pepene verde  a fost cultivat in Arkansas de Lloyd Bright si cantarea 122 de kilograme! Recordul a fost stabilit in 2005 la Hope Arkansas Big Watermelon Contest.

         Pepenii au, de obicei, miez rosu, dar exista unii care au miez alb, galben, portocaliu sau chiar verde.

  • Articole similare