În zilele acestea toride, vă propunem o băutură
răcoritoare, care își are originea pe pantele abrupte ale celui mai activ
vulcan din Europa, Etna.
Este vorba despre granita, pe care cu siguranță ați descoperit-o
dacă ați fost în Sicilia.
Pe vremuri, pe renumita insulă exista meseria numită
nivaroli, adică acele persoane care strângeau zăpada de pe Etna și o depozitau
în puțuri pentru a o folosi pe parcursul anului.
Așa că vara, având din belșug fructe, zăpada era folosită
la prepararea popularei băuturi. Numărul unu probabil în topul sicilienilor
este granita de lămâie, dată fiind abundența și calitate lămâilor de pe insulă.
În timp zăpada a fost înlocuită cu apa, iar mierea cu
zahărul.
Sigur găsești câteva lămâi în
frigider, așa că iată ce îți trebuie pentru prepararea acestei băuturi
răcoritoare!
·
200g zahăr
·
240 ml de
suc fresh de lămâie
·
10 frunze de
mentă proaspătă
·
Coaja unei lămâi bio rase
·
500 ml apă
Pune zahărul și
apa într-o oală la foc potrivit până când lichidul începe să fiarbă, amestecând
ocazional.
Apoi ia oala de pe foc și adaugă coaja de lămâie rasă și
frunzele de mentă.
Lasă apa să ajungă la temperatura camerei.
După aceea, aruncă frunzele de mentă, adaugă sucul de
lămâie și toarnă infuzia într-un bol de
sticlă. Acoperă-l și pune-l în congelator.
După 30-45 de minute, în funcție de congelator, verifică
consistența. Îndepărtează resturile de gheață de pe marginea bolului și
amestecă repede, apoi lasă bolul în congelator.
Repetă procesul la fiecare 25 de minute de cel puțin 4
ori, pentru că astfel vei obține Granita netedă și consistentă, fără bucăți
mari de gheață.
Inutil să-ți spunem că Granita trebuie consumată pe loc 😊 Iar
efectul răcoritor se va simți imediat, ca briza Mediteranei pe plaajele
însoritei Sicilii.