• Tarta cu vinete si branza feta

      


    Vacanta este doar o amintire insa ti-a ramas gandul la excelenta bucatarie greceasca? Indiferent daca vara asta te-ai bucurat arta gastronomica a Eladei chiar la ea acasa sau daca ai gustat-o reinterpretata in Romania, aceasta reteta va prelungi gustul delicios al experientei culinare elene.


    Ingrediente

    2 vinete (aproximativ 300g), taiate subtire pe lungime

    100 ml ulei de masline, plus extra pentru stropire

    Un pachet de 320g de foietaj gata preparat

    1 ou mic, usor batut

    4 linguri de pasta de rosii uscate la soare

    2 catei de usturoi, tocati

    1 lingurita de busuioc uscat

    100 g branza feta

    sare si piper negru proaspat macinat

    O mana de frunze proaspete de busuioc, rupte, pentru servire

     

    Pentru salata

    5 catei de usturoi

    150ml ulei de masline

    50 ml otet balsamic

    1 lingura de maioneza

    4 maini mari de salata de frunze mixte

    1 ceapa rosie mica, feliata subtire

    50g de seminte de pin, prajite

     

    Preparare

    Preincalziti cuptorul la 220 grade Celsius.

    Asezati o plita la foc mediu-mare. Ungeti feliile de vinete cu ulei de masline si condimentati usor pe ambele parti. Gatiti-le pe plita pana cand sunt fragede, intorcandu-le de pe o parte pe alta.

    Desfaceti foietajul si asezati-l pe o tava de copt mare antiaderenta. Folosind un cutit mic, inscrieti o margine de 1 cm in jurul marginii si intepati baza pentru a impiedica umflarea. Ungeti marginea cu ou batut, cu ajutorul unei perii.

    Amestecati pasta de rosii, usturoiul si busuiocul uscat intr-un castron mic si intindeti compozitia peste foietaj pe baza, evitand marginea. Asezati vinetele deasupra. Zdrobiti feta si presarati-o peste vinete. Coaceti pe raftul din mijloc timp de 25-30 de minute, sau pana cand partile laterale s-au umflat. Lasati sa se odihneasca 10 minute.

    ÃŽntre timp faceti salata. Asezati cu grija cateii de usturoi pe marginea unei plite mici si porniti flacara la cea mai mica setare, astfel incat usturoiul sa se innegreasca. Opriti focul, lasati usturoiul sa se raceasca usor, tocati-l cat mai fin posibil si zdrobiti cu spatele unui cutit

    Puneti usturoiul, uleiul, otetul, maioneza si un praf de sare intr-un borcan cu capac si agitati pana se omogenizeaza.

    Asezati frunzele, ceapa si semintele de pin intr-un castron mare si turnati sosul deasupra.

    Pentru a servi, taiati tarta in patru pana la sase felii si serviti cu salata. Presarati busuioc proaspat si terminati cu un strop de ulei de masline.

     

  • Articole similare