Vacanta este doar o
amintire insa ti-a ramas gandul la excelenta bucatarie greceasca? Indiferent
daca vara asta te-ai bucurat arta gastronomica a Eladei chiar la ea acasa sau
daca ai gustat-o reinterpretata in Romania, aceasta reteta va prelungi gustul
delicios al experientei culinare elene.
Ingrediente
2 vinete
(aproximativ 300g), taiate subtire pe lungime
100 ml ulei de
masline, plus extra pentru stropire
Un pachet de 320g
de foietaj gata preparat
1 ou mic, usor
batut
4 linguri de pasta
de rosii uscate la soare
2 catei de usturoi,
tocati
1 lingurita de
busuioc uscat
100 g branza feta
sare si piper negru
proaspat macinat
O mana de frunze
proaspete de busuioc, rupte, pentru servire
Pentru salata
5 catei de usturoi
150ml ulei de
masline
50 ml otet balsamic
1 lingura de
maioneza
4 maini mari de
salata de frunze mixte
1 ceapa rosie mica,
feliata subtire
50g de seminte de
pin, prajite
Preparare
Preincalziti
cuptorul la 220 grade Celsius.
Asezati o plita la foc mediu-mare. Ungeti feliile de vinete cu ulei de masline si condimentati usor pe ambele parti. Gatiti-le pe plita pana cand sunt fragede, intorcandu-le de pe o parte pe alta.
Desfaceti foietajul si asezati-l pe o tava de copt mare antiaderenta. Folosind un cutit mic, inscrieti o margine de 1 cm in jurul marginii si intepati baza pentru a impiedica umflarea. Ungeti marginea cu ou batut, cu ajutorul unei perii.
Amestecati pasta de rosii, usturoiul si busuiocul uscat intr-un castron mic si intindeti compozitia peste foietaj pe baza, evitand marginea. Asezati vinetele deasupra. Zdrobiti feta si presarati-o peste vinete. Coaceti pe raftul din mijloc timp de 25-30 de minute, sau pana cand partile laterale s-au umflat. Lasati sa se odihneasca 10 minute.
ÃŽntre timp faceti salata. Asezati cu grija cateii de usturoi pe marginea unei plite mici si porniti flacara la cea mai mica setare, astfel incat usturoiul sa se innegreasca. Opriti focul, lasati usturoiul sa se raceasca usor, tocati-l cat mai fin posibil si zdrobiti cu spatele unui cutit
Puneti usturoiul,
uleiul, otetul, maioneza si un praf de sare intr-un borcan cu capac si agitati
pana se omogenizeaza.
Asezati frunzele, ceapa si semintele de pin intr-un castron mare si turnati sosul deasupra.
Pentru a servi,
taiati tarta in patru pana la sase felii si serviti cu salata. Presarati
busuioc proaspat si terminati cu un strop de ulei de masline.