Ti-e pofta de ceva dulce,
insa ti-ai dori un altfel de desert, un pic mai sofisticat? Aceasta spuma de
ciocolata si caramel sarat i satisface cele mai pretentioase gusturi si poate
fi preparata usor si in casa. Iata reteta:
Ingrediente
Pentru sosul de caramel
sarat
100g zahar granulat
2 linguri sirop auriu din
zahar
30g unt nesarat
80ml smantana grasa pentru
frisca, cu peste 40% grasime
½ lingurita sare de mare
Pentru spuma
330g ciocolata neagra (55-70% cacao), tocata in
bucati mici. O gasesti in mai multe sortimente, in magazinele cora.
30g unt nesarat
8 oua, cu albusurile si
galbenusurile separate
1 lingura zahar tos
frisca, pentru a servi
Preparare:
Pentru sosul de caramel
sarat, puneti zaharul, doua linguri de apa si siropul auriu intr-o cratita si
aduceti la fierbere, amestecand ocazional. Cand amestecul are culoarea
chihlimbarului, se ia de pe foc si se amesteca impreuna cu untul, smantana si
sarea. Se toarna intr-un castron, se acopera suprafata cu folie alimentara si
se lasa deoparte, pentru racire completa.
Pentru spuma, topiti
ciocolata si untul intr-un castron asezat peste o tigaie cu apa fierbinte -
asigurandu-va ca fundul bolului nu atinge apa. Lasati deoparte sa se raceasca
putin. Apoi amestecati galbenusurile in amestecul de ciocolata racit.
Intr-un castron separat,
bateti albusurile intr-o spuma usoara, apoi adaugati zaharul tos si bateti din
nou pana cand se formeaza varfuri moi cand se scoate telul. Se amesteca o
treime din albusurile de ou in amestecul de ciocolata. Apoi, adaugati cu grija
restul de albusuri pana se incorporeaza bine.
Se toarna o lingura de sos
caramel sarat pe fundul fiecarei cupe pentru servire. Completati cu o treime
din amestecul de spuma. Se toarna deaasupra suficient sos pentru a acoperi
spuma. Repetati aceasta stratificare cu spuma si caramel, terminand cu un strat
final de spuma. Se lasa la frigider timp de o ora inainte de servire. In
momentul servirii, se adauga si putina frisca.