• Spuma de ciocolata si caramel sarat

     



    Ti-e pofta de ceva dulce, insa ti-ai dori un altfel de desert, un pic mai sofisticat? Aceasta spuma de ciocolata si caramel sarat i satisface cele mai pretentioase gusturi si poate fi preparata usor si in casa. Iata reteta:

     

    Ingrediente

    Pentru sosul de caramel sarat

    100g zahar granulat

    2 linguri sirop auriu din zahar

    30g unt nesarat

    80ml smantana grasa pentru frisca, cu peste 40% grasime

    ½ lingurita sare de mare

     

    Pentru spuma

    330g  ciocolata neagra (55-70% cacao), tocata in bucati mici. O gasesti in mai multe sortimente, in magazinele cora.

    30g unt nesarat

    8 oua, cu albusurile si galbenusurile separate

    1 lingura zahar tos

    frisca, pentru a servi

     

    Preparare:

    Pentru sosul de caramel sarat, puneti zaharul, doua linguri de apa si siropul auriu intr-o cratita si aduceti la fierbere, amestecand ocazional. Cand amestecul are culoarea chihlimbarului, se ia de pe foc si se amesteca impreuna cu untul, smantana si sarea. Se toarna intr-un castron, se acopera suprafata cu folie alimentara si se lasa deoparte, pentru racire completa.

    Pentru spuma, topiti ciocolata si untul intr-un castron asezat peste o tigaie cu apa fierbinte - asigurandu-va ca fundul bolului nu atinge apa. Lasati deoparte sa se raceasca putin. Apoi amestecati galbenusurile in amestecul de ciocolata racit.

    Intr-un castron separat, bateti albusurile intr-o spuma usoara, apoi adaugati zaharul tos si bateti din nou pana cand se formeaza varfuri moi cand se scoate telul. Se amesteca o treime din albusurile de ou in amestecul de ciocolata. Apoi, adaugati cu grija restul de albusuri pana se incorporeaza bine.

    Se toarna o lingura de sos caramel sarat pe fundul fiecarei cupe pentru servire. Completati cu o treime din amestecul de spuma. Se toarna deaasupra suficient sos pentru a acoperi spuma. Repetati aceasta stratificare cu spuma si caramel, terminand cu un strat final de spuma. Se lasa la frigider timp de o ora inainte de servire. In momentul servirii, se adauga si putina frisca.

     

     

  • Articole similare