Nu o sa va
contrazicem caci suntem intru totul de acord ca cea mai buna zacusca e cea
facuta de mama sau de bunica. Si mai mult ca sigur ca mama sau bunica va tot
indeamna, de ani de zile, sa va mobilizati si sa invatati sa aplicati retetele
lor, pentru ca secretele culinare ale familiei sa dainuie.
Daca ati pierdut
reteta de zacusca a familiei nu e motiv de ingrijorare pentru ca va propunem
noi una minunata, clasica si usor de facut, cu rezultate delicioase. Și da,
puteti fi siguri ca este originala si nu culeasa « de pe net ».
Inainte sa va
spunem ingredientele trebuie sa va dam un sfat:
asigurati-va ca aveti tot ce va trebuie inainte sa va apucati de treaba. Daca
vreti sa fiti ultra rapizi e bine sa coaceti vinetele si ardeii inainte si sa
aveti aceste legume de baza curatate.
In plus, puteti
economisi timp daca va luati toate ingredientele dintr-un singur loc, iar
acesta ar putea fi unul dintre hipermarketurile cora. Indiferent daca mergeti in magazin sau
comandati online, veti gasi o varietate de produse romanesti, de la legume si
fructe, la produse lactate si carne.
Ce va trebuie
pentru o cantitate de 12 borcane?
6 kg de vinete
1 ½ kg de ceapa
3 kg ardei (kapia
sau obisnuiti) si gogosari
½ litru ulei –
poate fi Floriol, de exemplu, dar in magazinul
online cora gasiti
nenumarate alte variante
1 l suc de rosii
Sare, piper
Atentie – gogosarii si ardeii sa
fie carnosi. Dupa coacere si curatare, dati-i usor prin blender ca sa se
marunteasca.
Sa aveti la
indemana o placa de copt legume, astfel rezolvati problema in cele mai
bune conditii, fara ca aragazul sa se murdareasca prea tare.
Sa trecem la
treaba!
Vinetele si
ardeii se coc, apoi se curata bine bine, astfel incat sa nu ramana urme de
coaja neagra si asa cum am mai spus, se scurg temeinic de apa.
Caliti ceapa pana
devine galbuie, apoi puneti ardeii tocati si vinetele. Se amesteca bine, apoi
se adauga sucul de rosii. Lasati-le sa fiarba la foc domol pana cand incepe sa
iasa uleiul prin gaurele. Dureaza vreo 40 de minute.
Puneti sare si
piper dupa gust, dar si un strop de zahar. Puneti si foi de dafin daca va plac,
nu e musai.
Umpleti
borcanele, inchideti-le ermetic, apoi sterilizati-le. Procesul e simplu – le
puneti intr-o oala, le acoperiti cu apa (cam trei sferturi) si le fierbeti timp
de ora de cand incepe apa sa fiarba.