• Copilul tau incepe gradinita? Cum sa ii faci tranzitia mai usoara





    Se apropie ziua in care copilul tau va merge pentru prima data la gradinita? Este un eveniment important, atat pentru el, cat si pentru parinti. Incepe o noua etapa in viata micutului tau si in drumul sau catre independenta. In acelasi timp, primele zile sau saptamani de gradinita pot genera la muti copii si reactii de frustrare, tristete sau anxietate de separare, perfect normale. Iata cum sa ii faci copilului tau tranzitia mai usoara catre momentul in care se va simti perfect confortabil si adaptat in noua etapa din viata sa.

    Mergeti impreuna in vizita la gradinita, inainte de a incepe perioada oficiala in care o va frecventa. O astfel de vizita poate fi o modalitate excelenta de a atenua sentimentul de teama. Daca ai posibilitatea, arata-i chiar tu copilului unde trebuie sa mearga cand soseste in prima zi, unde se afla cuierul, unde sunt toaletele, unde este locul de joaca. Astfel, cresc sansele de a se simti in perfecta siguranta in noul mediu.

    Arata-i, la propriu, ca si tu ai fost, candva, ca el. Cauta printre fotografiile vechi de familie si ajuta-l sa descopere o parte din copilaria ta. Ii poti povesti despre emotiile pe care le aveai si tu la varsta lui si, astfel, il vei ajuta sa se simta inteles. De asemenea, ii poti povesti despre peripetiile tale din timpul gradinitei, dandu-i de inteles ca il asteapta experiente placute si palpitante.

    Daca, in timpul acestor momente, descoperi ca fotografiile tale vechi nu sunt pastrate in cele mai bune conditii, te invitam oricand in magazinele cora, unde vei putea alege dintr-o mare varietate de albume foto, perfecte pentru a-ti pastra amintirile pretioase in cele mai bune conditii.

    Sa revenim, insa, la ”antrenamentul” pentru gradinita. O alta idee buna este sa folositi saptamana precedenta inceperii programului pentru a va obisnui copilul cu noua rutina. Incepeti sa introduceti o ora constanta pentru baia de seara, cititul povestilor si mersul la somn, dar respectati si o ora de trezire dimineata cat mai apropiata de cea pe care o va avea atunci cand va deveni prescolar. Acest lucru il va ajuta sa se adapteze mult mai usor.

  • Articole similare