Un pahar cu vin baut impreuna cu prietenii sau
in familie reprezinta o placere de care ne putem bucura in tihna. Consumat
ocazional si in cantitati moderate, vinul poate avea si efecte benefice pentru
sanatatea noastra. Daca planurile tale includ astfel de ocazii, te asteptam cu
drag in raioanele de vinuri din magazinele cora, unde vei gasi o gama de vinuri variata si de calitate.
Insa cum sa alegi exact acel sortiment care sa fie pe placul tuturor?
Iata cateva sfaturi ale specialistilor, care iti pot fi de folos:
Daca esti inca la inceputul initierii in
tainele acestei bauturi, alege un vin alb sau rosé.
La fel cum preferintele tale alimentare
evolueaza pe masura ce te maturizezi, vinurile de care te bucuri se vor
schimba, de asemenea, in timp. Cu toate acestea, un studiu realizat de
Universitatea de Stat din Sonoma a constatat ca majoritatea oamenilor se bucura
mai intai de un vin dulce alb sau rosé, apoi se indragostesc de vinurile rosii
seci sau de cele cu arome mai distinctive.
Preferati sucul de mere sau pe cel de
grapefruit? Iubitorii de suc de mere sunt mai predispusi sa se bucure de vinul
alb dulce, in timp ce pasionatii de suc de grapefruit vor aprecia mai mult
vinul alb sec.
Citeste cu atentie informatiile de pe
eticheta. Exista detalii amanuntite despre regiunea din care provine vinul si
despre strugurii din care a fost produs? Regula generala este: cu cat eticheta
ofera mai multe detalii, cu atat exista mai multe sanse ca acel vin sa fie unul
de calitate.
Pe eticheta vei gasi adeseori caracteristici
precum „dulce”, „semidulce” sau „sec”. Un vin sec nu va fi deloc dulce.
Aciditate: Vinurile cu aciditate ridicata vor
fi mai tari, in timp ce vinurile cu aciditate scazuta vor avea un gust mai
rotund sau mai bogat.
Nu te preocupa foarte tare in legatura cu
varsta vinului. Desi este o perceptie obisnuita ca vinurile vechi sunt mai bune
acest lucru nu este tot timpul adevarat. Numai unele vinuri au un gust mai bun
odata cu inaintarea in varsta.
Atentie si la procentul de alcool, care poate
fi foarte diferit, in functie de sortiment. Masurate in procente de alcool in
volum (ABV), majoritatea vinurilor contin 11-13% alcool, dar pot varia de la
5,5% pana la 20%.