• Cum sa alegi un vin bun

     

    Un pahar cu vin baut impreuna cu prietenii sau in familie reprezinta o placere de care ne putem bucura in tihna. Consumat ocazional si in cantitati moderate, vinul poate avea si efecte benefice pentru sanatatea noastra. Daca planurile tale includ astfel de ocazii, te asteptam cu drag in raioanele de vinuri din magazinele cora, unde vei gasi o gama de vinuri variata si de calitate.

    Insa cum sa alegi exact acel sortiment care sa fie pe placul tuturor?

     Iata cateva sfaturi ale specialistilor, care iti pot fi de folos:

    Daca esti inca la inceputul initierii in tainele acestei bauturi, alege un vin alb sau rosé.

    La fel cum preferintele tale alimentare evolueaza pe masura ce te maturizezi, vinurile de care te bucuri se vor schimba, de asemenea, in timp. Cu toate acestea, un studiu realizat de Universitatea de Stat din Sonoma a constatat ca majoritatea oamenilor se bucura mai intai de un vin dulce alb sau rosé, apoi se indragostesc de vinurile rosii seci sau de cele cu arome mai distinctive.

    Preferati sucul de mere sau pe cel de grapefruit? Iubitorii de suc de mere sunt mai predispusi sa se bucure de vinul alb dulce, in timp ce pasionatii de suc de grapefruit vor aprecia mai mult vinul alb sec.

    Citeste cu atentie informatiile de pe eticheta. Exista detalii amanuntite despre regiunea din care provine vinul si despre strugurii din care a fost produs? Regula generala este: cu cat eticheta ofera mai multe detalii, cu atat exista mai multe sanse ca acel vin sa fie unul de calitate.

    Pe eticheta vei gasi adeseori caracteristici precum „dulce”, „semidulce” sau „sec”. Un vin sec nu va fi deloc dulce.

    Aciditate: Vinurile cu aciditate ridicata vor fi mai tari, in timp ce vinurile cu aciditate scazuta vor avea un gust mai rotund sau mai bogat.

    Nu te preocupa foarte tare in legatura cu varsta vinului. Desi este o perceptie obisnuita ca vinurile vechi sunt mai bune acest lucru nu este tot timpul adevarat. Numai unele vinuri au un gust mai bun odata cu inaintarea in varsta.

    Atentie si la procentul de alcool, care poate fi foarte diferit, in functie de sortiment. Masurate in procente de alcool in volum (ABV), majoritatea vinurilor contin 11-13% alcool, dar pot varia de la 5,5% pana la 20%.

  • Articole similare