• Curiozitati despre lactate

     


    Lactatele reprezinta un capitol important din cultura culinara europeana, foarte multe popoare mandrindu-se cu felurile de branza sau iaurt manufacturate de secole. Chiar daca europenii sunt cei care au facut din prelucrarea laptelului o adevarata industrie, branza si produsele din lapte au fost cunoscute si in alte civilizatii, cum a fost civilizatia mesopotamiana, Grecia antica sau Egiptul antic. Daca esti un iubitor de produse lactate, iata cateva lucruri pe care nu le stiai despre originea, producerea si comercializarea lor:

    Termenul de iaurt vine de la cuvantul turc yoÄŸurt, a carui etimologie exacta nu este pe deplin cunoscuta, insa stim cu siguranta ca radacina lui este yog, care inseamna condensare sau densificare. Despre iaurt mai stim ca fost obtinut prima data printr-un accident, datorat modului in care era depozitat laptele. Acesta era pastrat in stomacuri de animale, ceea ce a dus la activarea unor enzime care a inchegat laptele si l-a transformat in iaurt.

    Dincolo de proprietatile sale nutritive, iaurtul a fost folosit inca din antichitate ca un produs cosmetic, datorita calitatilor sale de a vindeca pielea uscata sau arsa.

    Iaurtul contine bacterii bune, numite culturi active, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal si previne probleme precum balonarea sau gazele.

    In lume exista peste 2000 feluri de branza, iar branza are o vechime de peste 7000 de ani. Desi nu exista o trasabilitate istorica clara, unele surse arheologice au atestat dovezi al producerii branzei pe teritoriul Croatiei de astazi, in urma cu 7200 de ani.

    Oamenii de stiinta au descoperit ca branza, asemeni unor droguri, contine anumite substante care activeaza receptorii opioizi din creierul uman, ceea ce o face un produs care produce placere si intr-o oarecare masura dependenta.

    Unul dintre cele mai consumate feluri de branza din lume este Gouda, o branza olandeza semi-tare, obtinuta prin maturare.

    Gorgonzola, Roquefort si branzele de tip blue cheese sunt printre putinele produse alimentare din lume unde mucegaiul este apreciat si da un gust aparte.

    Branza Edam, invelita in ceara, nu se strica, doar imbatraneste. Acesta este si unul dintre motivele pentru care in secolele cand transportul pe distante lungi era in special maritim, branza Edam era nelipsita din bagajele calatorilor.

    Dintre branzele tari, cele mai cunoscute feluri sunt Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano.

    Franta este tara care produce cele mai multe si mai variate feluri de branze moi sau semi-tari. Printre cele mai conscute feluri din branza frantuzeasca se numara Camembert, Brie, Morbier, Maroilles, Emmental, Comte, Tomme de Savoie.

    Pentru ca stim ca va place varietatea, magazinele cora va asteapta cu o sortimentatie de lactate atent selectate, care acopera cele mai diverse gusturi si preferinte. O mare parte dintre lactatele noastre le puteti gasi si comanda online.

     

  • Articole similare