• Cum sa iti ajuti copilul sa se adapteze mai bine la scoala



    Mai sunt doar cateva zile pana la primul clopotel si, daca ai un copil care incepe clasa pregatitoare, emotiile sunt, fara indoiala, cu atat mari pentru toti cei din familie. Iti doresti ca scoala sa fie pentru copilul tau nu doar un loc in care sa isi desavarseasca educatia academica, dar in care sa isi poata dezvolta spiritul si personalitatea. De aceea, inceperea scolii inseamna mai mult decat sa te asiguri ca are toate rechizitele necesare. Ea presupune un pic de pregatire si pentru parinti, astfel incat sa isi poata sustine emotional copiii in aceasta etapa atat de importanta. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta:

    Incearca sa ii oferi dimineti cat mai linistite si calme. ÃŽmbratiseaza-l pe copilul tau inainte sa se iasa pe usa sau atunci cand se pregateste sa intre pe poata scolii. Priveste-l in ochi si spune-i cat de mandru esti de el. ÃŽncrederea in sine si sentimentul de siguranta il vor ajuta sa se descurce atat in scoala, cat si in viata.

    Pregateste-i o intoarcere acasa cat mai vesela si frumoasa, sfarsitul orelor de curs. Creeaza un ritual previzibil, cum ar fi 10-20 de minute in care il asculti vorbind despre ziua sa . Abtine-te sa iti verifici mesajele de pe telefon, sa citesti e-mailurile sau sa faci orice altceva on acest timp, pentru ca micutul tau are nevoie de atentie exclusiva.

    Include momente calme si pasnice in dupa-amiezile si serile copiilor. Mentine un program care sa le permita sa mearga la scoala odihniti si, daca sunt bolnavi, sa aiba conditii cat mai bune pentru odihna si refacere.

    Nu uita, temele pentru acasa sunt ale copilului, nu ale tale. Creeaza un spatiu special conceput pentru teme, in care sa fie liniste si ordine. Desigur, ii poti verifica temele, insa este important sa ii permiti sa greseasca, deoarece este singurul mod in care profesorii pot evalua daca intelege materia predata. Scopul nu este neaparat sa prezinte teme perfect executate in clasa, ci sa faca progrese si sa isi completeze lacunele, pentru ca, daca nu va face acest lucru, acestea se vor acumula.

  • Articole similare