Prunele sunt fructele vedeta ale tuturor pietelor si este absolut evident ca nu
poti rata aceasta ocazie pentru a face cea mai buna prajitura cu prune pe care
ai mancat-o vreodata. Inceteaza orice cautare de reteta si incepe chiar acum
pregatirile. Ai nevoie de:
Pentru blat
250 g faina
250 g nuca macinata sau 250 g faina de migdale (merg excelent amandoua pentru aceasta reteta)
200 g unt
175 g zahar brun
1 plic zahar vanilat+cateva picaturi de esenta de vanilie
4 oua
1 plic praf de copt
1 praf de sare
Pentru baza de
prune
1 kg prune
150 g zahar
brun
50 g unt
3 linguri rom
Inainte de orice, incinge cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste o
forma de tort de 24 de cm. Forma o ungi bine cu unt peste tot si te asiguri ca
inelul este bine prins astfel incat sa nu curga niciun strop de lichid.
Pentru sosul de prune ai nevoie de o tigaie in care sa caramelizezi
zaharul (atentie sa nu fie ars). Cand zaharul s-a facut ca chihlimbarul, adauga
untul, lasa-l sa se formeze un caramel si apoi adauga in acest sos prunele
taiate felii si romul. Lasa totul sa se patrunda cam 4-5 minute. Dupa ce
prunele si sosul s-au racit putin aseaza-le in forma de tort si toarna sosul
ramas peste ele.
Pentru prepararea blatului, aseaza toate ingredientele uscate intr-un
castron si amesteca-le. In alt castron, freaca untul moale cu zaharul,
adauga ouale pe rand, precum si esenta de vanilie. Dupa ce ai obtinut o
crema fina din acest amestec, adauga ingredientele uscate.
Aluatul astfel obtinut se toarna peste prunele si sosul din forma de
tort.
Se coace in jur de 40 de minute. Inainte de a opri cuptorul, verifica
blatul cu ajutorul unei scobitori care trebuie sa iasa curata.
Tarta se scoate din forma cat este calda, dupa ce s-au desprins marginile
cu un cutit. Modul de scoatere este simplu. Aseaza o farfurie deasupra formei
de tort si rastoarn-o cu tot cu forma. Astfel, prunele vor fi deasupra si
blatul dedesupt. Partea uimitoare cu aceasta tarta este ca sosul prunelor se va
insiropa in blat, rezultand ceva incredibil de delicios. Se poate manca simpla
sau insotita de o cupa de ingheta de vanilie.