• Prajitura cu prune upside-down




    Prunele sunt fructele vedeta ale tuturor pietelor si este absolut evident ca nu poti rata aceasta ocazie pentru a face cea mai buna prajitura cu prune pe care ai mancat-o vreodata. Inceteaza orice cautare de reteta si incepe chiar acum pregatirile. Ai nevoie de:

     

    Pentru blat

    250 g faina

    250 g nuca macinata sau 250 g faina de migdale (merg excelent amandoua pentru aceasta reteta)

    200 g unt

    175 g zahar brun

    1 plic zahar vanilat+cateva picaturi de esenta de vanilie

    4 oua

    1 plic praf de copt

    1 praf de sare

     

    Pentru baza de prune

    1 kg prune

    150 g zahar brun

    50 g unt

    3 linguri rom

     

    Inainte de orice, incinge cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste o forma de tort de 24 de cm. Forma o ungi bine cu unt peste tot si te asiguri ca inelul este bine prins astfel incat sa nu curga niciun strop de lichid.

     

    Pentru sosul de prune ai nevoie de o tigaie in care sa caramelizezi zaharul (atentie sa nu fie ars). Cand zaharul s-a facut ca chihlimbarul, adauga untul, lasa-l sa se formeze un caramel si apoi adauga in acest sos prunele taiate felii si romul. Lasa totul sa se patrunda cam 4-5 minute. Dupa ce prunele si sosul s-au racit putin aseaza-le in forma de tort si toarna sosul ramas peste ele.

     

    Pentru prepararea blatului, aseaza toate ingredientele uscate intr-un castron si amesteca-le. In alt castron, freaca untul moale cu zaharul, adauga ouale pe rand, precum si esenta de vanilie. Dupa ce ai obtinut o crema fina din acest amestec, adauga ingredientele uscate.

    Aluatul astfel obtinut se toarna peste prunele si sosul din forma de tort.

     

    Se coace in jur de 40 de minute. Inainte de a opri cuptorul, verifica blatul cu ajutorul unei scobitori care trebuie sa iasa curata.

     

    Tarta se scoate din forma cat este calda, dupa ce s-au desprins marginile cu un cutit. Modul de scoatere este simplu. Aseaza o farfurie deasupra formei de tort si rastoarn-o cu tot cu forma. Astfel, prunele vor fi deasupra si blatul dedesupt. Partea uimitoare cu aceasta tarta este ca sosul prunelor se va insiropa in blat, rezultand ceva incredibil de delicios. Se poate manca simpla sau insotita de o cupa de ingheta de vanilie.

     

     

  • Articole similare