• Tiramisu cu espresso si martini


     Un desert spectaculos si extravagant, care va fi supriza de la finalul celor mai sofisticate mese. Iata reteta:


    Ingrediente

    4 oua de ferma, cu galbenusurile separate de albusuri

    1 lingurita extract de vanilie

    125g zahar tos

    Un varf de cutit de sare

    115g faina simpla

    1 lingura de cafea espresso instant pudra

    400ml smantana grasa

    250g mascarpone

    4 linguri vodca

    4 linguri de lichior de cafea

    60g biscuiti amaretti

    20g praf de cacao

    Preparare

    ÃŽncalziti cuptorul la 190C  si tapetati trei tavi de tort cu diametrul de 18 cm cu hartie rezistenta la grasimi.

    ÃŽntr-un castron mare, bateti galbenusurile, vanilia si jumatate din cantitatea de zahar impreuna timp de 5 minute, sau pana cand amestecul are o culoare palida.

    ÃŽntr-un castron mare, din sticla, bateti albusurile cu ajutorul unui tel electric, adaugand incet zaharul ramas si sarea pana cand se pot forma varfuri moi. Introduceti usor amestecul in cel de galbenusuri. Cerneti deasupra faina.

    Umpleti cutiile in mod egal cu amestecul si coaceti timp de 15 minute, sau pana cand sunt ferme la atingere si rumenesc.

    Scoateti cu grija blaturile din tavi si lasati-le sa se raceasca

    Amestecati pudra de espresso cu 200 ml de apa clocotita, lasati-o sa se raceasca, apoi periati ambele parti ale blaturilor cu cafeaua.

    ÃŽntr-un castron mediu, folosind un tel de mana, amestecati cate putin din smantana cu mascarpone pana se omogenizeaza. Se adauga restul de smantana, vodca si lichiorul de cafea, amestecand pana se intareste usor.

    Puneti biscuitii amaretti cu jumatate din pudra de cacao intr-un robot de bucatarie si faramitati pentru a face un pesmet.

    Pentru a servi, asezati un strat de blat intr-un vas de sticla de 18cm, intindeti peste acesta jumatate din amestecul de smantana si acoperiti cu jumatate din pesmetul de amaretti-cacao. Repetati acest proces cu un al doilea strat de blat, smantana si pesmet. Finalizati cu blatul final si un praf de cacao.

     

  • Articole similare