• Sfecta murata- o delicatesa fina de toamna

     


    Toamna este sezonul muraturilor si al conservelor. Cu toate ca le pretuim pe cele traditionale, iti oferim, astazi, o reteta mai neconventionala. Sfecla murara va fi perfecta pentru fripturi, peste sau alte feluri la care obisnuiesti sa asortezi muraturi.

    Ingrediente 500–600g sfecla rosie proaspata

    1 mar

    1 ceapa mica

    1 lingurita sare de mare

    2 lingurite de faina de porumb

    1 lingurita boia afumata

    ½ lingurita de chimen macinat

    ½ lingurita de coriandru macinat

    un varf de cutit de piper negru macinat grosier

    175 ml otet de cidru

    75g zahar granulat

    4 frunze de menta

    Preparare

    Spalati bine sfecla rosie, lasand intacte radacinile. Se pune intr-o tigaie, se acopera cu apa rece si se fierbe timp de 10 minute. Scoateti-o de pe foc, scurgeti-o si apoi aruncati sfecla rosie intr-un castron cu apa rece. Cand este suficient de racita, indeparatati usor pielita.

    Taiati sfecla rosie in bucati de aproximativ 3 mm. Taiati si marul (nu este nevoie sa il curatati) in bucati de dimensiuni similare cu sfecla rosie. Taiati ceapa in bucati de la fel de mari ca sfecla si marul. Asezati sfecla rosie, marul si ceapa intr-un castron si presarati sarea.

    Se amesteca impreuna faina de porumb, boiaua de ardei, chimenul, coriandrul si piperul negru cu 50 ml de apa. Puneti deoparte.

    Puneti otetul, 175 ml apa si zaharul intr-o cratita mare. Se pune la foc mic si se amesteca pana se dizolva zaharul. Se adauga pasta de faina de porumb si se aduce la foc mic, amestecand pana cand amestecul s-a ingrosat usor.

    Adaugati sfecla rosie, marul si ceapa in tigaie si fierbeti timp de 3-5 minute. Se ia de pe foc. Se pune cu lingura in borcanele sterilizate, adaugand cateva frunze de menta ici si colo (asigurati-va ca totul este acoperit de solutia din otet picant). Sigilati cu un capac sigur pentru otet si rasturnati borcanele pentru a va asigura ca capacele sunt sterilizate, apoi intoarceti-le in pozitia normala si lasati-le sa se raceasca.

    Sfecla murata poate fi pastrata intr-un loc racoros timp de pana la 6 luni. 

  • Articole similare