• Crema caramel- reteta clasica, pe care o vei adora


    Crema caramel este unul dintre cele mai populare deserturi din Europa. Nascuta in bucataria franceza si in cea spaniola, ea a fost preluata si in Romania, iar cei mai multi dintre noi am facut cunostinta cu ea inca din copilarie. Iata reteta clasica, simplu de preparat si extrem de gustoasa:


    Pentru caramel

    160g zahar

    unt nesarat, pentru ungerea bolurilor din ceramica

    Pentru crema

    4 oua de crescatorie 1 lingurita extract de vanilie

    25g zahar tos

    600 ml de lapte gras

    frisca, pentru servire


    Preincalziti cuptorul la 150C. ÃŽncalziti bolurile de ceramica in cuptor, astfel incat sa fie calde cand se toarna caramelul.

    Mai intai faceti caramelul. Se toarna zaharul si sase linguri de apa intr-o tigaie curata din otel inoxidabil.

    Se dizolva zaharul incet, amestecand cu o lingura de lemn la foc mic.

    Cand nu mai sunt granule de zahar, opriti amestecarea si fierbeti pana cand zaharul capata o culoare asemanatoare cu a cuprului.

    Luati imediat de pe foc pentru a va asigura ca lichidul caramelizat nu se arde. Se toarna rapid caramelul in bolurile de ceramica incalzite.

    Lasati deoparte sa se raceasca si sa se intareasca. (Nu puneti in frigider deoarece zaharul va absorbi umezeala si va deveni moale si lipicios).

    Cand s-a intarit, ungeti cu unt marginile interioare ale bolurilor de ceramica, peste nivelul caramelului.

    Pentru crema, bateti ouale, extractul de vanilie si zaharul tos intr-un castron pana se amesteca bine.

    Se toarna laptele intr-o cratita, se incalzeste usor la foc mic, fara sa ajunga sa fie fierbinte, apoi strecurati laptele printr-o sita fina peste amestecul de oua.

    Se amesteca pana se omogenizeaza, apoi se toarna amestecul in bolurile de ceramica pregatite.

    Asezati bolurile pe o tava de copt si umpleti tava la jumatate cu apa clocotita dintr-un ceainic.

    Gatiti la cuptor timp de aproximativ 20-30 de minute. Verificati marginile vaselor, pentru a va asigura ca nu apar bule.

    Scoateti bolurile cu crema din cuptor si din tava si puneti-le pe un raft de racire. Cand se raceste, transferati-le la frigider peste noapte, astfel incat caramelul sa fie absorbit in crema.

    Pentru a servi, scoateti crema din boluri, indepartand-o usor de marginile acestora, apoi rasturnati bolurile in vasele pentru servire. Ornati cu frisca.

  • Articole similare