• Placinta cu dovleac – desertul toamnei

    Toamna se numara bobocii dar si dovlecii spunem noi. Pentru ca dovleacul este vedeta acestui anotimp si, chiar daca il mai gasim prin piete sau magazine si in alte luni din an, parca niciodata nu are atata savoare ca toamna. Asadar, copt si servit cu miere si nuci, pus in tarte, supe sau tocane, dovleacul este extrem de versatil. Dar cel mai mult noua ne place in placinta. In copilarie, placinta cu dovleac era mai ales cea cu multe foi. Era simpla, cu o mana de stafide aruncate, nuca si poate un pic de gutuie rasa. Si era memorabila! Dar pentru ca fiecare familie are probabil reteta ei de placinta cu dovleac clasica, noi va propunem astazi una mai speciala, cu foi dintr-un aluat rapid si extrem de fraged:

    Pentru aluat aveti nevoie de:

    400 de grame de faina

    7 linguri de zahar

    1 pliculet zahar vanilat

    7 linguri de lapte

    7 linguri de ulei

    1 ou

    1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu

    1 praf de sare

    Pentru umplutura

    1,5 kg dovleac ras sau maruntit la blender

    150 g zahar

    100 g nuca macinata

    1 lg scortisoara

    1 lg esenta vanilie

    50 g unt

    Mai intai ne ocupam de dovleac pe care il vom cali intr-o tigaie cu zaharul si untul. Dovleacul se caleste pana cand se obtine o pasta densa, fara apa. Dupa ce acesta a scazut in tigaie (circa 20-30 de minute) se adauga scortisoara, vanilia si nuca macinata. Compozitia de dovleac se lasa la racit.

    Cat timp se raceste pasta de dovlec, facem foile de placinta.

    Uleiul, laptele si zaharul se pun intr-o craticioara pe foc si se lasa pana cand zaharul se topeste. Dupa ce acest amestec se raceste, peste el se adauga un ou. Se amesteca, se pune esenta de vanilie, bicarbonatul de sodiu, un praf de sare si se adauga faina treptat pana cand se obtine un aluat omogen si nelipicios.

    Aluatul se divide in doua bucati egale care se intind pe rand cu un sucitor si putina faina.

    Aluatul se ruleaza pe facalet si se pune in tava de copt. Excesul de coca se indeparteaza cu un cutit. Peste prima foaie se pune umplutura de dovleac, care se niveleaza bine cu ajutorul unei spatule.

    Se intinde si cea de-a doua foaie care se aseaza peste umplutura. La fel ca si in cazul primei foi, excesul de aluat se indeparteaza cu ajutorul unui cutit.

    Foaia se unge cu un ou batut.

    Se coace in jur de 40 de minute la 170 de grade C. Dupa ce s-a racit se pudereaza cu zahar si se taie in patrate.

  • Articole similare