• Supa de ceapa- un deliciu al gastronomiei franceze

     


    In orice lista cu delicatese din bucataria frantuzeasca, supa de ceapa este nelipsita. Variantra moderna a acestui fel de mancare delicios isi are originea in Parisul secolului XVIII si a rezistat cu brio testului timpului. Iata cum o poti pregati chiar la tine acasa, iar rezultatul sa fie comparabil cu acela al celor mai mari chefi din capitala Frantei:


    Ingrediente

    Pentru supa de ceapa:

    50g unt

    1kg de ceapa, feliata subtire

    2 catei de usturoi, tocati

    100 ml vin alb

    2 linguri vin de Madeira, plus extra pentru a fi folosit dupa ce supa este gatita (optional)

    1 litru de supa din carne de vita

    sare si piper negru proaspat macinat

    patrunjel tocat


    Pentru crutoane

    8 felii groase de paine frantuzeasca

    2 catei de usturoi, taiati in jumatate

    100g  branza  Gruyère, rasa (gasesti in magazinele cora)

     

    Preparare

    Topiti untul intr-o tigaie rezistenta la cuptor de dimensiuni medii, adaugati ceapa si usturoiul si prajiti usor la foc mic timp de 30-35 de minute, amestecand ocazional, pana cand ceapa este cu adevarat moale si are o culoare intensa maro inchis. Aceasta etapa a retetei este cu adevarat importanta, gatirea lunga si lenta a cepei confera acestei supe aroma si culoarea ei minunata.

    Adaugati vinul alb, amestecand pe fundul cratitei pentru a desprinde toata ceapa rumenita. Aduceti din nou la fierbere, apoi adaugati vinul de Madeira si supa de vita.

    Se aduce iar la fierbere si apoi se fierbe timp de aproximativ 10-12 minute.

    ÃŽntre timp faceti crutoanele. Prajiti painea pe ambele parti si, apoi, frecati-o cu partea taiata a unui catel de usturoi. Completati cu branza rasa si puneti-o pe un grill, pana cand branza s-a topit.

    Gustati supa pentru a verifica daca este condimentata suficient si adaugati sare si piper negru proaspat macinat dupa gust. Adaugati inca cateva linguri de vin de Madeira in supa, pentru a spori aroma, si amestecati bine.

    Asezati crutoanele deasupra supei si presarati patrunjel proaspat tocat.

    Pentru a servi, turnati supa in boluri, asigurandu-va ca fiecare portie are un cruton cu branza. Serviti imediat, inainte ca crutonul sa se inmoaie.

  • Articole similare