• Cum alegi incaltamintea potrivita pentru primii pasi

     


    Tu si copilul tau ati trecut, deja, prin perioada de scutece, alaptare sau biberoane, mers de-a busilea si va pregatiti de o noua etapa, in acelasi timp fascinanta si extrem de importanta: primii pasi. Ai securizat casa si astepti cu nerabdare momentul in care micutul tau va merge pentru prima data. Specialistii recomanda sa nu fortezi acest moment, pentru ca el va veni, de la sine, atunci cand copilul este pregatit. Ce poti face, insa, este sa cauti cea mai potrivita incaltaminte, astfel incat mersul sa se desfasoare in conditii cat mai prietenoasa si sanatoase pentru picioarele copilului si pentru coloana sa vertebrala. Iata cateva sfaturi ale Academiei Americane de Pediatrie, de care este bine sa tii cont:

    Pantofii trebuie sa fie usori si flexibili in partea din fata pentru a permite picioarelor bebelusilor sa se flexeze dintr-o parte in alta si in sus si in jos pentru miscarea naturala a piciorului. De asemenea, ar trebui sa ofere stabilitate in mijlocul piciorului pentru control, dar si amortizare in calcai pentru stabilitate si echilibru.

    Pantofii ar trebui sa fie din materiale care permit circulatia aerului in interior, precum pielea sau material textil de calitate, deoarece picioarele bebelusilor transpira de doua ori mai mult decat ale adultilor.

    Talpile ar trebui sa fie din cauciuc pentru a permite un nivel optim de tractiune, dar si pentru a preveni alunecarea atunci cand bebelusii invata cum sa se ridice, sa mearga si sa alerge.

    Curbura talpilor la copii nu incepe sa se dezvolte pana la varsta de 2 sau 3 ani. Prin urmare, nu este necesar sa cauti pantofi care au talpa arcuita. Acestia ar trebui sa apara treptat in incaltamintea copiilor pentru a sustine modul natural de dezvoltare a picioarelor. ”Mostenirea” pantofilor de la un copil la altul nu este recomandata, deoarece fiecare copil are o forma unica a picioarelor.

    ÃŽn primii cativa ani de viata, picioarele bebelusului cresc rapid. Este probabil sa aiba nevoie de pantofi noi la fiecare 2-3 luni.  Prin urmare, este o idee buna sa-i masuram picioarele cel putin la fiecare 3 luni pentru a ne asigura ca i se potrivesc si ca ii asigura, flexibilitatea, stabilitatea si sprijinul necesar pentru o crestere si o dezvoltare adecvate.

  • Articole similare