• Sezonul de raceli si gripe a venit. Cum protejam copilul mic si ce facem cand observam primele simptome

     


    Ca si anul trecut, misiunea parintilor cu copii prescolari si scolari de a-i tine sanatosi este mult mai complicata din cauza pandemiei. Atat in clasele din scoli, dar mai ales in cazul grupelor de gradinita, unde copiii mici nu poarta masca, riscul unei infectari cu noua tulpina SARS-CoV-2 este foarte mare. Cu toate acestea, in calitate de parinti, putem sa contribuim la sanatatea celor mici aducandu-le in permanenta aminte regulile de baza : spalat pe maini cat mai des, purtarea mastii in spatiile interioare pentru copiii mai mari de 6 ani, renuntarea la unele obiceiuri pe care le intalnim la toti copiii. Care sunt acestea ? Spre exemplu, mancatul din aceeasi punga cu mancare, pasatul sanvisului de la unul la altul sau al gumei de mestecat. Oricat ar fi de greu, trebuie sa le reamintim copiilor ca in aceasta perioada joaca poate lua si alte forme, iar harjoneala in care ei sunt unii peste altii nu este chiar cea mai buna idee.

     

    Dar dincolo de regulile privind preventia infectarii cu COVID, toamna vine cu multe provocari in ceea ce priveste celelalte tipuri de virus. Muci siroind, febra, otite, tuse pot aparea si in cazul altor boli pe care copiii le fac cu precadere in sezonul rece. Ce putem face realist pentru a le preveni? Adevarul este ca nu prea multe, insa putem incerca macar sa-i ajutam pe copii sa le traverseze mai usor si poate sa faca forme mai putin agresive. Ca si masuri de preventie si intarire a organismului, putem lua in considerare :

     

    Hrana nutritiva. Intr-adevar, copiii nu sunt cei mai mari fani ai fructelor si legumelor si cu greu sunt convinsi sa incerce feluri de mancare cu un aport crescut de vitamine si cu mai putini carbohodrati si grasimi saturate, insa putem incerca. Putem porni in aceasta misiune a mancatului mai sanatos combinand feluri care le plac si introducand in ele ceea stim noi ca le face bine. Spre exemplu, putem face o foccacia sau pizza in care sa punem mici bucatele de broccoli. Sau putem face briose cu dovlecei, marar si branza. Sau o salata de paste cu sos de avocado si ton. Copiii sunt surprinzatori si putem constata in scurt timp cum alimente pe care nu le acceptau devin tolerate sau chiar indragite. Bineinteles, nu uitam de lingurita de miere din fiecare dimineata.

     

    Joaca in aer liber. Desi multi parinti au tendinta de a muta orele de joaca in interior odata cu racirea vremii, pediatrii ne spun contrariul. Joaca in aer liber, chiar si in zilele reci,  intareste organismul si il face mai rezistent la boli. Asadar, imbracati corespunzator, copiii se pot juca in aer liber cat mai mult timp, cel putin pana cand afara sunt precipitatii importante sau ger.

     

    Limitarea vizitelor la interior. Da, oamenii sunt fiinte sociale si au nevoie de alti oameni. Insa nu cu orice pret si mai ales atunci cand matusa, unchiul sau prietenii iti spun ca sunt putin raciti dar nu au nimic ðŸ˜Š. Cand ai un copil mic, responsabilitatea este inzecit mai mare. Copilul este o fiinta fragila, fara sistem imunitar maturizat, care culege virusuri si bacterii pe banda rulanta. Asadar, cand mai auzi aceasta formulare, alege scepticismul si ramai acasa sau mergi intr-un parc !

     

    Consulta un medic. Traversam o perioada in care spitalele si cabinetele mediale sunt arhi pline. In aceste conditii, este foarte important sa nu panichezi si sa ramai vigilenta in privinta simptomelor. Pentru orice copil este acceptata o febra mare timp de trei zile. Daca in cele trei zile de febra aceasta nu o ia pe o panta descendenta, este cazul sa suni un medic cu care sa te consulti. In cazul in care nu ai un pediatru accesibil, suna la linia dedicata copiilor – Peditel – unde iti vor raspunde medici pediatri.

  • Articole similare