• 4 ponturi care te vor ajuta sa iti cresti rezistenta la efort

    Ai decis ca sportul va face parte constant din viata ta si meriti felicitari pentru aceasta hotarare. Dupa primele sesiuni de activitate fizica, ai descoperit, insa, ca rezistenta ta la efortul fizic nu este tocmai aceea pe care ti-ai dori-o. Nimic mai normal: capacitatea corpului de a se adapta la exercitiile fizice intense este, la randul sau, unul lucru care are nevoie de exercitiu, de rabdare si de pregatire. Niciun atlet, nici macar unul dintre cei performanti nu a reusit sa alerge un maraton de la primele antrenamente si chiar si sportivii cei mai mari au avut nevoie de perioade lungi pentru a-si ajuta trupul sa se obisnuiasca cu efortul sustinut. Iata cateva sfatui care te vor ajuta:

    ● Creste intensitatea si durata exercitiilor treptat. Daca te straduiesti sa ajungi rapid la performante, nu vei face decat sa te demobilizezi sau sa iti fortezi organismul in mod inutil si chiar periculos pentru sanatate. Regula de aur pe care trebuie sa o respecti este aceea ca, in fiecare saptamana in care faci sport constant, cresti efortul cu 10% fata de saptamana precedenta. Acesta este ritmul de care corpul tau are nevoie pentru a-si creste rezistenta in mod natural si pe termen lung.

    ● Este recomandat sa introduci in sesiunile tale de pregatire fizica si alergarea in panta. Aceasta activitate iti va lucra muschii abdominali si pe cei ai picioarelor, cei care sunt foarte solicitati in timpul efortului sustinut.

    ● Incearca antrenamentele pe intervale. Incepe cu 1-2 minute de exercitii de intensitate medie, urmate de 10 secunde la intensitate mare. Treptat, poti creste intervalele, pe masura ce organismul tau se adapteaza.

    Asculta-ti corpul si tine cont de semnalele pe care acesta ti le transmite! Febra musculara este un efect normal, intr-o anumita masura, atunci cand incepi sa practici orice forma de sport. Durerile puternice de articulatii, insa, inseamna altceva: ca ai nevoie fie de un antrenament adecvat, fie ca este cazul sa intrebi un medic daca forma de activitate fizica pe care ai ales-o este recomandata pentru tine si este compatibila cu starea ta de sanatate.

  • Articole similare