• Un fratior sau o surioara pe drum?

    Un fratior sau o surioara pe drum?

    Iata cum sa iti pregatesti copilul pentru marea intalnire!

    Sosirea unui nou membru al familiei este un eveniment important pentru toti ai casei. Dincolo de bucuria fireasca, el produce, insa, si multe schimbari pentru copilul mai mare. De la unicul rasfatat al casei, acesta va deveni, dintr-o data, fratior sau surioara pentru noul sosit. De aceea, este nevoie sa il pregatesti cat mai bine pentru a trece prin aceasta schimbare cat mai bine si ea sa ramana un motiv de fericire, nu unul de frustrare. 

    In primul rand, te sfatuim sa ii vorbesti despre evenimentul care urmeaza inca din timpul sarcinii. Ajuta-l sa inteleaga ca in burtica ta creste o fiinta noua, care ii va fi extrem de apropiata si care il va iubi neconditionat. Implica-l in pregatirea camerei noului-nascut, lasa-l sa aleaga decoratiile si jucariile pentru fratiorul sau surioara sa

    In acelasi timp, incearca sa ii oferi asteptari cat mai realiste despre ce se va intampla atunci cand bebelusul va veni pe lume. Explica-i ca acesta va plange destul de mult, va fi zgomotos, va avea nevoie de multa atentie si dragoste din partea intregii familii. Daca inca nu i-ai povestit, spune-i ca, atunci cand era nou-nascut, si el facea aceleasi lucruri si ca ele sunt cat se poate de normale. Insista si repeta-i copilului mai mare ca toate acestea nu-l vor face pe el mai putin important, ca il vei iubi la fel de mult ca si pana acum. Chiar daca tie ti se pare de la sine inteles, acestea sunt lucruri pe care are nevoie sa le auda si e bine sa i le repeti si dupa ce noul membru al familiei va ajunge acasa, de fiecare data cand va simti nevoia.

    Incearca sa il obisnuiesti cu schimbarile in mod treptat, nu astepta ultima perioada a sarcinii. Daca este necesar ca fratele sau surioara mai mare sa isi schimbe camera, fa acest lcuru cu cateva luni inainte de nastere. Lasa-l sa isi exprime gusturile si personalitatea in timpul redecorarii, ii va fi mai usor sa accepte noul sau spatiu.

    Dupa ce bebelusul a sosit in viata voastra, continua sa ii acorzi si copilului mai mare atentie individuala. Chiar daca va fi o perioada foarte solicitanta, rezerva-i timp dedicat numai lui: jucati-va impreuna, citeste-i, vorbeste cu el. Aceasta va fi o confirmare a faptului ca ramane la fel de important si ca nu exista nicio rivalitate intre el si fratiorul sau surioara mai mica.
  • Articole similare