• Brutaria cora: Paine Limnos Chalkidiki

    Brutăria cora: Pâine Limnos Chalkidiki


    Paine din granele zeilor

    Faina, apa, sare si drojdie. Asa incepe orice paine. Dar nu toate painile sunt create la fel. De multe ori, detaliul care face toata diferenta este graul. Iar graul grecilor este cu adevarat special: mangaiat de briza sarata a Mediteranei, scaldat in razele trimise de zei si apoi racorit de ploile calde. Din regiunea Chalkidiki si insula Limnos, candva granarul Constantinopolului, vine faina acestui grau dur, cu gust unic.

    Secretul de milenii: simplitatea

    Painea Limnos Chalkidiki de la cora respecta reteta simpla pe care si taranii greci o foloseau. Doar sarea iodata, drojdia proaspata si faina semialba din graul specific sunt reunite in crearea acestei paini taranesti. Mai departe, e treaba focului milenar sa-i dea culoarea galbuie, miezul umed si elastic si coaja crocanta, subtire.

    Paine cu... nimic?

    Prajita pe gratar, cu ulei de masline si oregano uscat. Sau feliata fin, langa o portie de tzatziki. Sau gata de a fi scufundata intr-un sos gros de tocanita. Indiferent cum alegi sa mananci painea Limnos Chalkidiki, e important sa stii ca e atat de buna, incat poti s-o savurezi si goala. 
  • Articole similare