• 7 lucruri pe care nu le stiati despre schimbarile climatice

    7 lucruri pe care nu le stiati despre schimbarile climatice

    Tratata multa vreme ca o problema stiuta de toti dar impinsa sub pres sau ignorata, incalzirea climatica a trezit de curand ample dezbateri si pozitionari in cele mai importante institutii, de la legislative nationale si europene, pana la Adunarea Natiunilor Unite. Ca sa ajungem aici a fost nevoie de un lung sir de calamitati, de la furtuni, uragane si inundatii, pana la incendii devastatoare in paduri virgine, suprafete de pamant inghitite de ape si temperaturi din ce in ce mai crescute peste tot in lume. In ciuda avertismentelor comunitatii stiintifice, de ani de zile dezbaterea aceasta a trenat, fiind vazuta mai degraba ca o gaselnita ecologista. A fost nevoie de multa dezlantuire din partea naturii dar si de o adolescenta curajoasa, Greta Thunberg, care a strans in jurul ei sute de mii de tineri de pe intreg mapamondul intr-o miscare de protest, pentru ca, in sfarsit, incalzirea globala sa fie luata in serios. Iata cateva din transformarile climatice pe care oamenii de stiinta le-au evidentiat in ultimii ani: 


    Comparat cu anii 1960, emisiile de CO2 si alte gaze de sera emise prin procesele industriale de ardere a carbunelui, petrolului si gazelor naturale aproape s-au dublat in atmosfera. Acestea formeaza o patura groasa in jurul planetei, atragand tot mai multa caldura de la soare. 

    Temperatura globului a crescut continuu in ultima jumatate de secol. Temperaturile record din 2016 au doborat recordul celor din 2015 iar cele din 2015 pe cele din 2014. Daca ritmul de incalzire globala va continua, pana in 2030 temperatura globului va creste cu 1,5 grade.  

    Nivelul marilor si al oceanelor a crescut intre 10 si 20 de cm. Acest fapt este cauzat de incalzirea apei, de topirea ghetarilor si de subtierea permafrostului in zonele Cercului Polar si ale Ecuadorului. Pentru a avea o dimensiune asupra fenomenului, ghetarii topiti sunt de marimea statelor Alaska si California la un loc. Micsorarea suprafetei de gheata atrage si mai mult soare pentru ca razele nu mai sunt reflectate de albul ghetii. 

    Din 1980 incoace, numarul dezastrelor naturale s-a triplat. Incalzirea globala duce la cresterea umiditatii din aer. Acolo unde zona este desertica si fara ploaie, clima devine si mai secetoasa, terenul si mai arid. Si invers. In zonele cu ocean sau mare, furtunile sunt din ce in ce mai severe. 

    Din cauza temperaturile prea mari din anumite zone, anumite specii de animale au inceput migrarea spre alte zone mai temperate. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmatoarea etapa va fi disparitia in masa a anumitor specii. 

    195 de tari au semnat acordul de la Paris prin care se angajeaza sa tina incalzirea temperaturii sub 2 grade Celsius. 

    In Statele Unite, job-urile create de sectorul energiei regenerabile angajeaza mai multi oameni decat cei din industria gazului, petrolului si carbunelui. Oamenii de stiinta cred ca acest sector ar trebui crescut pentru ca preturile energiei astfel produse sa fie competitive si, astfel, accesibile si tarilor mai putin dezvoltate. 
  • Articole similare