• Pe ce alimente sa te bazezi cand faci sport

    Pe ce alimente sa te bazezi cand faci sport

    Atunci cand faci sport zilnic, fie ca mergi la sala, la inot, la cursuri de aerobic sau pur si simplu alergi prin parc, trebuie sa stii ca un anumit tip de comportament fata de dieta pe care o ai, iti poate creste, sau, dimpotriva, iti poate scadea energia. Modul in care mancam conteaza foarte mult atunci cand te apuci sa faci sport. Daca pana la momentul in care ai inceput sa faci sport in mod constant aveai o dieta saraca in carbohidrati dar bogata in proteine si vitamine, este timpul sa-ti regandesti dieta in special in zilele in care practici sportul. Carbohidratii alcatuiesc principala grupa de alimente care, odata descompusi, produc glocoza pentru celule, adica energie. Daca nu vrei sa ramai in pana de energie exact in mijlocul antrenamentului, iti recomandam ca macar una dintre mese sa contina carbohidrati. Surse sigure si sanatoase de carbohidrati sunt:


    Painea integrala
    Cerealele integrale
    Fructele uscate
    Orezul brun
    Pastele din faina integrala sau grau dur
    Cartofii
    Fasolea alba, neagra sau pestrita, mazarea, lintea

    Chiar daca practici sportul pentru a slabi, nu uita ca un organism privat de combustibilul principal, nu va da randament pe termen lung. Alege intotdeauna carbohidratii complecsi care se regasesc in fructe, legume, cereale integrale, in locul celor simpli pe care ii gasim in dulciuri si produsele procesate de panificatie. 

    Daca partea cu stomacul gol va avea o mare influenta asupra performantelor tale, si partea cu stomacul plin este la fel de valabila. Asadar, lasa trei ore distanta intre ultima masa si ora/orele de sport. Nu vei avea rezultate si nici nu te vei simti confortabil sa faci exercitii cu stomacul plin. Daca simti ca ai nevoie de o doza in plus de energie, poti manca cu o ora inainte un snack care se digera repede:

    • Un bol cu terci
    • O banana
    • Putina branza slaba
    • O felie de paine integrala cu unt de arahide
    • Un pahar cu lapte

    Nu uita ca apa este foarte importanta in dieta de zi cu zi si, deci, cu atat mai importanta cand faci sport. Incepe antrenamentul cu o hidratare buna. Daca vrei sa stai la sala mai multe ore si sa-ti soliciti mai tare corpul, incearca si bauturile sportive, bogate in vitamina C, magneziu, sodiu si potasiu. 
  • Articole similare