• S-a suparat pe un coleg de gradinita. Ce faci?

    S-a suparat pe un coleg de gradinita. Ce faci?

    Odata cu integrarea in colectivitate, in viata micutilor nostri apar si primele conflicte. Chiar daca pentru noi, adultii, acestea par sa aiba o miza mica (de cele mai multe ori este vorba despre neintelegeri in legatura cu diverse jucarii), pentru copiii nostri reprezinta un lucru important. De aceea, este bine sa le luam in serios si sa le acordam importanta cuvenita, cu atat mai mult cu cat ele sunt si primele ocazii de a vorbi despre cearta, nemultumiri, gestionarea acestor momente si impacare.


    Atunci cand copilul nostru vine de la gradinita suparat pe un coleg sau pe o colega, fa-ti un pic de timp si acorda-i sansa de a-ti povesti ce s-a intamplat, in liniste, cu rabdare si fara sa-l grabesti sa termine mai repede. Asculta-l cum iti povesteste incidentul si ce argumente are. Ia-l in serios atunci cand insista pe ce l-a nemultumit. Chiar daca poate fi tentant sa ii oferi tu solutia corecta si rezolvarea problemei, lasa-l sa ajunga singur la ea, sprijinindu-l cu diverse intrebari ajutatoare: ”De ce crezi ca s-a intamplat asa?”, ”Care este motivul pentru care acest gest al colegului tau te-a nemultumit?”, ”Cum crezi ca puteti rezolva aceasta problema si depasi acest moment?” Este o buna metoda de a-l face sa inteleaga ca fiecare conflict are niste cauze si ca exista cai de a gasi o rezolvare.

    In acelasi, timp, nu confunda seriozitatea cu alarma. Conflictele, inclusiv cele de idei, fac parte din viata noastra in mod curent si apare adeseori necesitatea de a le gestiona. Mai mult, de foarte multe ori avem de invatat din situatii de acest gen, ceea ce se va intampla si cu copilul tau. Mai mult decat solutia de a debloca o cearta, el va descoperi cat de importanta este comunicarea, chiar si in situatiile cele mai dificile. Un alt lucru pe care il poti ajuta sa il retina este acela ca adevaratele solutii sunt cele pasnice si rationale, chiar de la cele mai mici varste. Este un lucru care ii va fi de folos in fiecare etapa a vietii, inclusiv atunci cand va ajunge adult.
  • Articole similare